Novi sud za Mladića i Hadžića

Izvor: Politika, 30.Apr.2011, 23:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi sud za Mladića i Hadžića

Rezidualni mehanizam biće osnovan 2013. godine za bivšu SFRJ i Ruandu

Haški tribunal, čiji mandat ističe 2014. godine, prepustiće suđenja Ratku Mladiću i Goranu Hadžiću novom sudu koji će se zvati rezidualni mehanizam, ukoliko ova dvojica optuženika budu uhapšena posle juna 2012. godine.

Kako se očekuje, suđenje Radovanu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Karadžiću pred Haškim tribunalom biće završeno do 2013. godine, a žalbeni postupak do 2015, iako će Haški sud tada zvanično biti zatvoren. Do okončanja rada tribunalatrebalo bi da bude završeno još devet predmeta.

Rezidualni mehanizam, prema rezoluciji Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz decembra prošle godine, biće osnovan 2013. godine i odnosiće se na predmete ratnih zločina počinjenih na teritoriji bivše Jugoslavije i Ruande. Ovaj mehanizam preuzeće rezidualne, to jest preostale funkcije tribunala. Imaće sud, tužilaštvo i sekretarijat. Sedište novog suda još nije određeno, a moguće je da će biti u Hagu.

„Rezidualni mehanizam imaće mandat da sudi optuženicima Mladiću i Hadžiću, ukoliko ne budu uhapšeni do sredine 2012. godine. Taj sud biće nadležan i za arhivu tribunala, baviće se pitanjima zaštite svedoka, nadzorom nad izvršenjem zatvorskih kazni, kao i pitanjima uslovnih otpusta osuđenih. Novi sud imaće četvorogodišnji mandat, s tim što mu Savet bezbednosti može produžiti mandat na još dve godine”, objasnila je za „Politiku” Nerma Jelačić, portparol tribunala.

Pored zajedničkog tužioca, predsednika i sekretara, oba ogranka rezidualnog mehanizma imaće i zajedničku listu od 25 sudija, koje će kao i do sada birati Generalna skupština UN. Predsednik rezidualnog mehanizama će sa te liste, po potrebi, imenovati sudije za pretresna i žalbena veća ogranaka u Hagu i Aruši. Sudije neće biti plaćene dok su na listi, odnosno „na čekanju”, već samo kada su na dužnosti u pretresnim i žalbenim većima ili u sudijskim panelima imenovanim za posebne potrebe.

Pred Haškim sudomu toku je 36 predmeta u raznim fazama.Međunarodni rezidualni mehanizam za Haški tribunal počeće da radi 1. jula 2013, a odeljenje za Ruandu 1. jula 2012. godine. Ova institucija neće moći da podiže nove optužnice i otvara nove slučajeve, ali će moći da okonča žalbene postupke koji ne budu završeni do zatvaranja Haškog tribunala.Pored Mladića i Hadžića, ako ne budu uhapšeni do idućeg juna, rezidualni mehanizam mogao bi da sudi i za sada odbeglom Felicijenu Kabugi, optuženom za finansiranje paravojnih snaga Hutua, čija je privatna radio-televizijska stanica „Hiljadu brežuljaka” pozivala na masovna ubistva Tutsija u Ruandi.

Haško tužilaštvo podiglo je do sada više od 160 optužnica protiv odgovornih za nekoliko hiljada zločina koji su počinjeni na prostoru bivše Jugoslavije.

Dorotea Čarnić

objavljeno: 01.05.2011
Pogledaj vesti o: Goran Hadžić

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.