Najs: Možda kasno za Hag

Izvor: B92, 09.Feb.2011, 12:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najs: Možda kasno za Hag

Prag -- Najbolje bi bilo da navode iz Martijevog izveštaja istraži Haški tribunal, ali da se sada može reći da je kasno, kaže Džefri Najs nekadašnji tužilac ovog suda.

On je rekao da nema saznanja da su uništeni dokazi o trgovini ljudskim organima i da, ako je to učinjeno, su to bili tragovi koji nisu dovoljni za istragu.

Najs je rekao da ne može da proceni validnost dokaza na kojima je Dik Marti zasnovao tvrdnje u izveštaju Savetu Evrope kao ni dokaze iz >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << knjige biše tužiteljke iz Haga Karle del Ponte.

„Možda njihove teze počivaju na čvrstim dokazima, možda na glasinama, ali, da ponovim, teško mi je da odgovorim jer ne postoji način da se sve to proveri i u ovom trenutku proceni validnost materijala na kojem Del Ponte i Marti zasnivaju svoje tvrdnje", rekao je bivši tužilac Haškog tribunala Džefri Najs.

On je ocenio da je lako optužiti javne ličnosti, „kao što je u ovom slučaju Hašim Tači" a da „on ne može da se iskupi ako se te tvrdnje pokažu netačnim".

„U svakom slučaju, tužilac treba da pažljivo razmotri dokaze, u ovom slučaju, iz Martijevog izveštaja i onda ih procesuira pred Velikom porotom i sličnim institucijama. Dok se ne pronađe dovoljno dokaza, treba se držati po strani, odnosno ne dopustiti obelodanjivanje informacija, da se ne bi nanela šteta nekome ako je nevin", rekao je Najs u intervjuu Radiju Slobodna Evropa , koji u celini možete pročitati ovde.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.