NAOMI KEMBEL PRIMILA DIJAMANTE  OD TEJLORA

Izvor: Kurir, 05.Avg.2010, 15:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NAOMI KEMBEL PRIMILA DIJAMANTE OD TEJLORA

HAG - Britanska manekenka Naomi Kembel izjavila je da je 1997. u Južnoj Africi primila nebrušene dijamante i da veruje da joj ih je poklonio bivši predsednik Liberije Čarls Tejlor, koji je optužen za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

Ona je pozvana u Hag da u Međunarodnom krivičnom sudu svedoči o nebrušenom dijamantu koji joj je bivši liberijski predsednik navodno poklonio na večeri čiji je domaćin >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << bio Nelson Mandela.

Naomi Kembel je, međutim, rekla da poklon nije dobila tokom te večere, već naredne noći.

"Spavala sam kada je neko zakucao na vrata. Otvorila sam i dva čoveka su mi uručila vrećicu rekavši "Poklon za vas"", izjavila je na sudu Noami Kembel.

Ona je dodala da je poklon otvorila tek sutradan ujutru i da je ugledala nekoliko "sasvim malih kamenčića prljavog izgleda".

Kembel je navela da je tog dana na doručku sa svojim agentom Kerol Vajt i sa glumicom Mijom Farou razgovarala o poklonu koji je primila.

"Jedna od njih je rekla da je poklon sigurno od Čarlsa Tejlora, a ja sam rekla da "pretpostavljam da jeste"", izjavila je manekenka.

Naomi Kembel je, takođe, rekla da je drago kamenje dala prijatelju koji se bavi humanitarnom radom u Južnoj Africi.

Manekenka, koja se do sada trudila da izbegne svedočenje u Hagu, provobitno je govorila da "nikada nije primila dijamant" od Tejlora, ali je u maju, u emisiji Opre Vinfri, rekla da ne želi da bude umešana slučaj, jer se plaši za svoju bezbednost.

Tužioci veruju da će svedočenje top modela pokazati da Tejlor nije govorio istinu kada je tvrdio da nikada nije posedovao nebrušene dijamante.

Ako se utvrdi da je Noami Keblem zaista dobila taj dijamant, to će pokazati da je Tejlor tokom građanaskog rata u Sijera Leoneu od 1992-2002. snabdevao oružjem pobunjenike u zamenu za dijamante. Procenjuje se da je oko 500.000 ljudi poginulo ili teško povređeno u tom ratu, u kojem su se borili i deca vojnici.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.