Mišljenje MSP o Kosovu 22. jula

Izvor: B92, Tanjug, Fonet, 14.Jul.2010, 17:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mišljenje MSP o Kosovu 22. jula

Hag -- Međunarodni sud pravde u Hagu saopštiće u četvrtak 22. jula na javnoj sednici savetodavno mišljenje o legalnosti proglašene nezavisnosti Kosova.

Javno zasedanje zakazano je za 15 časova u Palati mira u Hagu, kada će predsednik glavnog sudskog organa UN Hisaši Ovada objaviti sudsko mišljenje.

Sednica će biti emitovana, u celosti, uživo putem vebsajta MSP-a (www.icj-cij.org) sa početkom u tri sata po lokalnom vremenu na dva zvanična jezika MSP >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << - francuskom i engleskom, navodi se u saopštenju za štampu suda u Hagu.

Pitanje Kosova dospelo je pred sud u Hagu na zahtev Srbije, a posle odluke Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u oktobru 2008. godine.

Rasprava pred sudom u Hagu počela je 1. decembra prošle godine, a tokom devet dana svoje mišljenje o legalnosti samoproglašene nezavisnosti Kosova iznelo je 29 delegacija.

Ocenu da je proglašenje nezavisnosti Kosova u suprotnosti sa međunarodnim pravom, pored Srbije, iznele su Kina, Rusija, Španija, Rumunija, Kipar, Argentina, Brazil, Vijetnam, Bolivija, Venecuela, Azerbejdžan i Belorusija.

Suprotan stav su, uz predstavnike Kosova, imale su SAD, Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Holandija, Austrija, Norveška, Danska, Finska, Bugarska, Hrvatska, Albanija, Jordan i Saudijska Arabija.

Nakon sednice 22. jula biće izdato saopštenje za štampu, kratak sadržaj savetodavnog mišljenja i čitav tekst savetodavnog mišljenja, a ista dokumenta biće dostupna i putem vebsajta Suda.

Tibor Varadi, nekadašnji šef pravnog tima Srbije, danas ranije je rekao da će stav Međunarodnog suda pravde biti poznat između 22. i 27. jula.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.