Milutinović od haške ćelije do predsedničkih privilegija

Izvor: Politika, 27.Feb.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milutinović od haške ćelije do predsedničkih privilegija

Bivšem predsedniku Srbije oprostio Tribunal ali ne i partijski drugovi

Bivši predsednik Srbije Milan Milutinović, koji se juče vratio u Beograd iz Haga posle oslobađajuće presude suda za ratne zločine, po srpskim zakonima (Zakon o predsedniku) imaće pravo na privilegije koje imaju i ostali bivši predsednici republike. Milutinović će, ako bude tražio, imati pravo na obezbeđenje, diplomatski pasoš, korišćenje kancelarije bivšeg predsednika, savetnika i sekretara >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << onoliko dugo koliko mu je trajao mandat – u ovom slučaju četiri godine.

Milutinović ima pravo i na korišćenje službenog vozila sa vozačem, ali samo u prilikama kada nastupa kao bivši predsednik. Kao predsednik koji je dočekao kraj mandata imaće pravo i na korišćenje počasnog naziva „bivši predsednik republike” i pravo da prisustvuje državnim svečanostima u skladu sa protokolom, kao i pristup državnim arhivama.

Prema zakonu, bivši predsednici imaju pravo i na mesečno primanje od 80 odsto plate predsednikaSrbije od 1998. do 2002.To pravoMilutinović već ostvaruje, kao i bivši predsednik SRJ Zoran Lilić, koji je bio predsednik od 1993. do 1997. godine.

Sva navedena prava bivših predsednika Milutinović može da koristi ubuduće ukoliko bude to zahtevao.

Milutinović, koji je predsednik Srbije postao kao funkcioner Socijalističke partije Srbije, sudeći prema prvim reakcijama iz ove stranke, neće uživati nikakve privilegije u partiji. Kako je za „Politiku” izjavio Branko Ružić, predsednik Izvršnog odbora SPS-a, partijski drugovi ga nisu dočekali na aerodromu, jer je to „intiman trenutak” i zato, jer „on pre svega želi da vidi svoju porodicu”.

Ružić, međutim, nije hteo da odgovori na pitanje da li je Milutinović i dalje član SPS-a i za odgovor na ovo pitanje uputio nas je na Milutinovića koji, kako je rekao, „najbolje zna da li je član ili ne”.

„Koga zanima da li je on član SPS-a, neka pogleda vreme kada se on dogovarao sa Đinđićem. Ko god je prešao granicu i otišao u tribunal, za nas je irelevantno iz koje je stranke, mi na istovetan način gledamo na sve njihove sudbine i trudimo se da im pomognemo, nebitno da li su iz SRS-a ili iz SPS-a. A kako je Milutinović svojom odbranom pomogao svojim saradnicima, neka sam oceni”, dodao je Ružić.

Bivši predsednik Srbije Milan Milutinović, koga je posle gubitka vlasti Slobodan Milošević postavio za jednog od potpredsednika stranke, vrlo brzo je ocenjen u stranci kao previše popustljiv prema pobedničkoj koaliciji. Na poslednjoj sednici Glavnog odbora SPS-a, pre odlaska u zatvor, Milošević mu je, kako su pisali mediji, zamerio što ne koristi svoja ustavna ovlašćenja.

Od njega je, kako su tada prenosili mediji, traženo da ne potpisuje pojedine zakone i da abolira Dragoljuba Milanovića i Radeta Markovića. Milutinović je, međutim, dva dana posle Miloševićevog odlaska u zatvor podneo ostavku na sve funkcije, navodeći da to čini zbog neprihvatljivog pritiska stranke. U aprilu 2001. godine, kako je tada pisala štampa, njegovi partijski drugovi su odlučili da ga izbace iz stranke zbog kritike SPS-a. Socijalisti svom bivšem drugu, sudeći i po Ružićevoj izjavi, nikada nisu oprostili ni dogovor sa liderima DOS-a o raspisivanju parlamentarnih izbora i izboru Đinđića za mandatara.

Dragana Matović

[objavljeno: 28/02/2009]
Pogledaj vesti o: Hag

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.