Martiću 35 godina!

Izvor: Glas javnosti, 09.Okt.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Martiću 35 godina!

BEOGRAD/HAG - Žalbeno veće Haškog tribunala juče je potvrdilo prvostepenu presudu na 35 godina zatvora bivšem predsedniku Republike Srpske Krajine (RSK) Milanu Martiću (53)!

Martić je u prvostepenom postupku prošle godine osuđen na čak 35 godina zatvora „zbog zločina nad nesrpskim stanovništvom u Kninskoj Krajini i zapadnoj BiH od 1991. do 1995. godine, kao i za raketni napad na Zagreb, 1995. godine“.

Tribunal je 12. juna prošle godine Martića proglasio >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << krivim po 16 tačaka optužnice, uključujući optužbe za progone na političkoj, rasnoj i verskoj osnovi, ubistva, zatvaranja, mučenja, deportacije, nehumana dela i druge zločine protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja, a oslobodio ga je krivice za istrebljenje. U devet tačaka proglašen je krivim za zločine protiv čovečnosti, a u sedam za kršenje zakona i običaja ratovanja.

Politički stavovi

Predsedavajući Žalbenog veća sudija Fausto Pokar, koji je i predsednik Haškog tribunala, rekao je da će u kaznu biti uračunato vreme koje je Martić proveo u pritvoru, od 15. maja 2002. godine, kad se dobrovoljno predao sudu u Hagu.

SRBIMA DOŽIVOTNE, OSTALIMA SLOBODA!

„Pravedni“ Haški tribunal, podsetimo, na najstrože zatvorske kazne osudio je samo Srbe, dok je prema pripadnicima drugih naroda - Šiptarima, muslimanima i Hrvatima - bio izuzetno blagonaklon.

Bivši komandant Sarajevsko-romanijskog korpusa Stanislav Galić za opsadu Sarajeva osuđen je 2003. na 20 godina zatvora, ali mu je Žalbeno veće, posle tri godine, maksimalno uvećalo kaznu i osudilo ga na doživotni zatvor. Srbin iz BiH Goran Jelišić osuđen je 1999. na 40 godina zatvora, a ta presuda je kasnije i potvrđena. General vojske bosanskih Srba Radislav Krstić osuđen je 2001. godine zbog zločina u Srebrenici na 46 godina zatvora, ali mu je kasnije kazna smanjena na 35 godina. Bivši gradonačelnik Prijedora i šef Kriznog štaba Milomir Stakić osuđen je 2003. godine na doživotnu robiju, a Žalbeno veće mu je kasnije kaznu umanjilo na 40 godina zatvora.

Tribunal je, s druge strane, oslobodio velike ratni zločince i srpske krvnike - Ramuša Haradinaja, Fatmira LJimaja, Nasera Orića, Rasima Delića i mnoge druge zlikovce! Bivši komandant Hrvatskog vijeća obrane u Bosni general Tihomir Blaškić prvobitno je bio osuđen na kaznu od 45 godina zatvora, koja mu je posle žalbe smanjena na devet godina.

NEJEDNAKI ARŠINI

Direktor Informativno-dokumentarnog centra „Veritas“ Savo Štrbac rekao je da iako je bilo očekivano da će Haški tribunal potvrditi kaznu od 35 godina zatvora Milanu Martiću, ipak, „bole nejednaki standardi“.

„Sudeći po dosadašnjoj praksi tog suda, upravo se Srbima potvrđuju tako visoke kazne. Malo je kome na drugostepenom postupku smanjena ili preinačena“, rekao je Štrbac agenciji Srna. Predsednik Udruženja izbeglih Srba iz Krajine i Hrvatske Petar Džodan smatra da je Haški tribunal presudom Martiću ponovo jasno pokazao da ni ovoga puta nije uzeo u obzir relevantne okolnosti i odgovornost kreatora i ideologa iz međunarodne zajednice, koji su bili aktivni učesnici u hrvatskim operacijama „Bljesak“ i „Oluja“, već je „posao završio na najslabijoj tački“.

Veće je usvojilo samo jedan od deset osnova za Martićevu žalbu, ali je zaključilo da to ima „minimalan efekat“ na prvostepenu presudu i na njegovu ukupnu ulogu u zločinima za koje je bio optužen. Osnov za žalbu koju je Žalbeno veće prihvatilo odnosi se na optužbe protiv Milana Martića za događaje u Benkovcu, Cerovljanima, Vukovićima i Poljanku, a svi drugi osnovi za žalbu odbačeni su u potpunosti. Pokar je objasnio da Pretresno veće nije pogrešilo kad je utvrdilo da je Martić učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je imao za cilj stvaranje jedinstvene srpske države putem sprovođenja sistematskih oružanih napada i činjenja zločina na područjima naseljenim nesrbima.

„Martić nije proglašen krivim zbog političkih stavova, ili političkih ciljeva srpskog rukovodstva, već zbog toga što su, zarad ostvarenja političkih ciljeva, on i drugi politički i vojni lideri počinili teške zločine“, rekao je Pokar, obrazlažući presudu. Veće smatra da su netačni njegovi navodi da tokom procesa nije na „valjan način“ dokazana njegova veza sa počiniocima zločina koji mu se stavljaju na teret, kao i da mu je bilo onemogućeno pravo na nepristrasno suđenje, ističući da su sudije Pretresnog veća primenile visoke standarde iz međunarodnog prava koji se tiču fer i nepristrasnog suđenja. Pokar je, takođe, odbacio Martićeve tvrdnje da je granatiranje Zagreba 2. i 3. maja 1995. godine bila „zakonita vojna akcija“ preduzeta u cilju samoodbrane i „zakonite“ odmazde za operaciju hrvatskih snaga „Bljesak“. Veće je uvažilo žalbeni osnov Tužilaštva da je pretresno veće pogrešilo kada je zaključilo da osobe povređene ili zatočene ne mogu da budu žrtve zločina protiv čovečnosti.

Milan Martić osuđen je i za granatiranje Zagreba 2. i 3. maja 1995. godine, kada je sedam civila poginulo, a više od 200 ranjeno. Tužilaštvo je u završnoj reči zatražilo da Martiću bude izrečena kazna doživotnog zatvora, a odbrana da bude oslobođen.

U prvostepenoj presudi navodi se da je Martić učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je imao za cilj stvaranje jedinstvene srpske države putem sistematskog vršenja zločina nad nesrbima na velikom području. Kao saučesnike u tom „zločinačkom poduhvatu“, sudsko veće označilo je i Blagoja Adžića, (sada pokojnog) Milana Babića, Radmila Bogdanovića, Veljka Kadijevića, Radovana Karadžića, Ratka Mladića, Vojislava Šešelja, Franka Simatovića, Jovicu Stanišića i Dragana Vasiljkovića.

„Dokazi jasno pokazuju da je rukovodstvo Srpske autonomne oblasti (SAO) Krajine, uključujući Milana Martića, podržavalo viziju Slobodana Miloševića o stvaranju države pod srpskom dominacijom“, obrazložilo je presudu veće kojim je predsedavao sudija Bakone Moloto.

„Dokazana“ krivica

Tokom suđenja „dokazano je“ da su snage RSK pod kontrolom Martića, uz pomoć i podršku Srbije i JNA, od avgusta 1991. godine sprovodile sveobuhvatnu kampanju napada na hrvatska sela u Kninskoj Krajini tokom koje su stotine civila ubijene, hiljade sistematski proterane, a njihova imovina pljačkana i uništavana.

Suđenje Martiću počelo je 13. decembra 2005, a završeno je 16. novembra 2006. On se dobrovoljno predao Tribunalu 15. maja 2002, a šest dana kasnije, u prvom pojavljivanju pred sudom, izjasnio se da nije kriv. Martić je bio predsednik RSK, a prethodno ministar odbrane i ministar unutrašnjih poslova u SAO Krajini.

Потврђује се оно што се одавно зна. Од самог почетка то знају и они који су планирали и учествовали у остварењу темељних планова уништавања српског народа и Србије, а то су власти држава западне „демократије“. На челу је САД, а затим Велика Британија, Француска, Немачка, Ватикан. Они у својим пропагандама тврде супротно, а како би другачије: ни један злочинац не признаје да је злочинац. То нарочито не признају они који су читав 20. век потрошили у уништавању српског народа, читав 20. век потрошили у вршењу геноцида над српским народом.

Срби у Хрватској, после доживљених и преживљених геноцида које су провели Хрвати и држава „Хрватска (НДХ или другачије)“ у оба светска рата, а пред лицем и уз учешће држава „демократског“ Запада, НИСУ ИМАЛИ ДРУГОГ ИЗБОРА НЕГО ДА СЕ БРАНЕ ОД НОВОГ ГЕНОЦИДА. ` Ту одбрану је Запад Србима ускраћивао од почетка и данас је ускраћује.

ЗАПАД ЈЕ СРБИМА ОДУЗЕО ПРАВО НА ОДБРАНУ, И ИЗ ТЕ ЧИЊЕНИЦЕ ПРОИЗИЛАЗЕ СВЕ ТЕШКЕ ПОСЛЕДИЦЕ ПО СРПСКИ НАРОД.

Од мноштва последица набрајам: убијање Срба у Хрватској и свуда на просторима бивше Југославије, а убице не одговарају, а ако се „изведу на суд“ онда је „суђење“ тешко лицемерје и ругање праву и правди; истеривање Срба из Хрватске у стотинама хиљада пред лицем Запада и уз помоћ Запада; практична забрана повратка Срба на своја имања у Хрватску (пропаганда да није тако је ЛАЖ , која је карактеристика Запада); некажњавање Хрватске за то што је прогнала Србе и за то што не допушта повратак Срба на своја имања, „суђења“ у Хашком трибуналу Србима који су успели да се одбране у рату. И све се то проводило или проводи пред лицем Запада и уз учешће Запада.

Логор Јасеновац, у коме су Хрвати убили више од 700000 (седам стотина хиљада) Срба, јесте ПОНОС ХРВАТСКЕ , ЈЕСТЕ ПРАВО ЛИЦЕ ХРВАТСКЕ, И ЈЕСТЕ ПРАВО ЛИЦЕ „ДЕМОКРАТСКОГ“ ЗАПАДА. ХРВАТСКА ЗА ОВАЈ ЗЛОЧИН ГЕНОЦИДА НИКАДА НИЈЕ БИЛА КАЖЊЕНА, И НЕЋЕ БИТИ КАЖЊЕНА, ЈЕР ЈЕ ТО ОДНОС ЗАПАДА ПРЕМА СРПСКОМ НАРОДУ.

Пропагандама лажи, за које је Хашки „трибунал“ само један али важан инструмент, покушава се лажима и маглом покрити Јасеновац. Господо, превејани зликовци са „демократског“ Запада - то НИЈЕ МОГУЋЕ И НЕЋЕ БИТИ МОГУЋЕ. НИКАДА.

И године 1992. сам тврдио да је Запад одузео Србима право на одбрану и да то право једино свјим животима можемо одбранити. Од Запада се право (на слободу, на одбрану, право на достојанство) може само силом одбранити. Право на живот и право на постојање од Запада се само силом може одбранити!

Gospodine, napisali ste sustu istinu. Nazalost, za sada nemamo nikakvu silu u rukama. Zato nam preostaje da se borimo pravnim i diplomatskim sredstvima, a ponajvise lobiranjem, i da nikada zlocinima nad nama ne damo pravno pokrice "priznavanjem realnosti", kako to licemerni Zapad voli da kaze, zarad one njihove "sargarepe" (koju cak i ne daju!). A kad-tad ce okrenuti "tocak istorije" i doci ce nasih 5 minuta, kada cemo se vratiti po svoje. Apsurdno, ali pozeljno bi bilo da se ugledamo na Hrvate i Siptare - koliko su oni bili istrajni i koliko su dugo cekali na ostvarenje svojih ciljeva!

Mi smo njima priznali za pravo kad smo isporucili prvog coveka u Hag i ovo je za ocekivati. Dozvoliti da nam zlocinci koji su pokusali da nas uniste sude zato sto smo se branili. Sramota. Sve je to bilo za vreme vladavine Kostunice i to treba da se pamti.

E sad isto tako Bush i Blairu. U suprotnom, sudije Tribunala su u vecem zatvoru nego optuzeni.

Mile, ovi nalogodavci iz Beograda ti poručuju da su te zaj. Ali vele da si ti to mogao i znati obzirom da imaš kvocijent inteligencije fetusa. Kasno je sad Mile, puno si zla počinio Hrvatskoj, ali vidim tipični si Srbin, ne želiš se ostaviti tipične srpske mitologije o "nebeskom narodu". Samo tako, Mile, samo tako. Laku noć, Mile..

Neka mu je sa srecom.....Ziveo Haggggggg!!!!

I da je pocinio sve zlocine za koje su ga Zapadni licemeri osudili, da li je moguce da nijedan ustasa, mudzahedin, balista i ostali zlikovci, ukljucujuci i najvece - Zlikovce iz Zapadne Evrope i Amerike (koji su, zdusno pomazuci Srbomrsce u SFRJ na svim poljima, razbijali tu suverenu drzavu i pravi su uzrocnici krvoprolica!), nije pocinio nijedan ozbiljan zlocin zbog kojeg bi bio osudjen na makar priblizno dugu kaznu kao sto su osudjeni Srbi?!

Kad bi samo postojao sud koji bi mogao da sudi ovim Zapadnim demonima i ljigavcima...

Napisao si kratko i jasno...Svak cast!

Hvala vam,g.Martiću...još mnoge bitke su pred nama,ali vi ste onda kao jedan od prvih rekli "NE,neće više da nas kolju"!!

I bogami...i neće više!"Srbe na vrbe" im nije uspelo,jedino su ustaše uspeli na kraju da nas proteraju(uz pomoć njihovih prijatelja),ali taj narod je živ i zdrav...i rađa nove generacije!I za kraj Ja sam СРБИН!Говорим срским језиком и верујем у православље!

Nikako ne shvatam ove moje srbe sto su se dobrovoljno predali nepriajteljima tj.americkom haskom cirkusu.Da sam na mjesto njih izvrsio bi samoubistvo i spasao sebe,fa,iliju a i moje srbe da ne gledaju kako s eneprijatelji nad anma srbima bolesno izivljavaju.

Sto se tice hrvatskih nakaza izroda i nakota,ne sekirajte se i ne mislite da ce te nakoti proci bez osvete pravedne.Tocak istorijese stalno okrece nikad ne stoji ..........doce cica na kolica.

Samo polako..tu smo mi Srbi odmah pored vas a JOS uvek nas ima duplo vse od vas nakoti ,vatikanski izprdci i Becki konjusari.

Srbi pamteeeeeee pamteeeeeeeeee pa ce da vam vrateeeeeee

@Kostadin: A onda se čudite zašto ste vi Srbi u očima Europe nekulturni i genocidni... A ti ako te volja, slobodno kreni opet u agresiju na RH (i ne zaboravi traktor, po dobrom starom srpskom običaju to je najbrži način bijega).

Pravda je zadovoljena.To treba biti pouka svim budućim Srbima koji misle da mogu huškati i

pozivati na rat.

Smrdljive ustase, docice maca na vratanca kad tad. Dotle mozete samo da nas mrzite i kampujete na srpskim novinama. Ja za vase usrane nacisticke novine ne znam ni da postoje. Nece uvek biti amera i slobe da vam naprave "oluju". Vojno smo vas uvek gazili i tako ce biti i sledeci put. CCCC

Aman ljudi, džaba je priča! Glavni zločinci nisu u Hagu! Naprotiv, nalaze se u izvršnoj vlasti Republke Srbije. Dok ima zlikovaca koji mogu bilo kojeg građanina (ne samo Srbina) Republike Srbije da isporuče nakon oslobađanja zlikovca Orića i Haradinaja, nema tu više komentara...Nije problem u Zapadu. Nikako! Pa pogledajte vladu; ubice Miloševića i "sledbenici" njegovi sede u istoj vladi. Bruka...A od Evrope imamo dosta da ucimo...I zalazem se da sto vise ljudi iz Srbije posecuje zemlje Zapada (makar i sa vizama), pa da konacno shvate da tamo zločinačka udruženja poput LDP ne postoje! Može debata, može i koja neprigodna reč, ali teritorija svake od njih je jasno definisana. A nama u sred Srbije izlazi knjiga nacisticke organizacije (pod velom zastite ljudskih prava) na čijim koricama je Srbije bez Kosova...Zamislite nekog ko nacrta Finsku bez Alandskih ostrva ili Italiju bez Južnog Tirola...Pa kad razmislim i vidim rezultate sa poslednjih izbora, možda za bolje i nismo!

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.