Makedonija: Uhapšen Ljube Boškovski

Izvor: B92, 06.Jun.2011, 19:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makedonija: Uhapšen Ljube Boškovski

Skoplje -- Nekadašnji makedonski ministar unutrašnjih poslova i bivši haški optuženik Ljube Boškovski uhapšen je posle podne u centru Skoplja, saopštio je makedonski MUP.

Prema prvim podacima MUP-a, Boškovski, lider opozicione partije Ujedinjeni za Makedoniju, uhapšen je zbog nelegalnog finansiranja političke kampanje.

Prema istom izvoru, u automobilu Boškovskog u trenutku hapšenja pronađeno je 100.000 evra i pištolj. Sumnja se da je novac bio namenjen >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << plaćanju troškova predizborne kampanje.

Porparol MUP-a, Ivo Kotevski, saopštio je da je u proteklom periodu Boškovski bio predmet posebnih istražnih radnji zbog sumnje da je zloupotrebio svoj položaj i da nezakonito finansira kampanju.

MUP poseduje još dva dokumenta koja ukazuju da je Boškovski na nezakonit način dobio 10.000 i 20.000 evra, što je, takođe, upotrebljeno u kampanji.

U tri slučaja je Boškovski pare dobijao od iste osobe, čiji identitet nije saopšten. Radi se, kako je rečeno, o krivičnom delu za koje je propisana najmanja kazna zatvora od tri do pet godina zatvora.

Boškovski je bio ministar unutrašnjih poslova u vladi VMRO- DPMNE od 1998. do 2002. godine kada je premijer bio Ljupčo Georgijevski.

Na toj funkciji je bio u vreme konflikta sa Albancima 2001 godine i zbog jedne akcije policijskih snaga kod skopskog sela Ljuboten, u kojoj je ubijeno 10 Albanaca, Boškovski je bio optužen pred Haškim tribunalom. Posle tri i po godine provedene u pritvorskoj jedinici Tribunala u Sheveningenu oslobođen je optužbi.

Tokom 2009. godine napustio je VMRO- DPMNE i formirao svoju stranku Ujedinjeni za Makedoniju, čiji je bio lider i žestoki kritičar vlasti.

Na predsedničkim izborima u Makedoniji 2009. godine bio je kandidat i zauzeo treće mesto, a na tek završenim vanrednim parlamentarnim izborima njegova stranka je prošla nezapaženo.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.