Krajiški Srbi uništeni po Tudjmanovom naredjenju

Izvor: Beta, 13.Mar.2014, 15:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krajiški Srbi uništeni po Tudjmanovom naredjenju

HAG, 13. marta 2014. (Beta) - Srbija je u četvrtak pred Medjunarodnim sudom pravde u Hagu dokazivala da su Srbi iz Kninske krajine "uništeni" kao etnička grupa u operaciji Oluja, u leto 1995, čime je ostvarena "genocidna namera" tadašnjeg predsednika Hrvatske Franje Tudjmana.

Obrazlažući kontratužbu Srbije da je Hrvatska počinila genocid nad krajiškim Srbima, zastupnik Saša Obradović rekao je u haškoj Palati mira da je Tudjman sa svojim vojnim komandantima isplanirao >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << i ostvario plan za "nasilan nestanak" srpske zajednice iz Krajine.

Kao dokaz "genocidne namere" hrvatskog državnog rukovodstva, Obradović je citirao Tudjmanove reči sa sastanka na Brionima, 31. jula 1995, na kojem je ofanziva na Knin bila isplanirana.

"Moramo im naneti takve udarce da Srbi, praktično, nestanu", rekao je hrvatski predsednik, nalažući da se "civilima ostavi izlaz...a vojska će ih pratiti".

Obradović se pozvao i na Tudjmanove reči da će, kada se krajiške snage povuku, Hrvatska vojska "očistiti celo područje za nekoliko dana". "Od koga, ako su se srpske snage povukle?", zapitao je predstavnik Srbije.

Brionski sastanak, Tudjman je snimao, a Srbija je taj transkript uložila kao ključni dokaz najvišem sudu UN. "Srbija veruje da su Brionski transkripti direktan dokaz postojanja namere da se krajiški Srbi unište kao grupa", podvukao je Obradović, citirajući da su Tudjman i komandant Oluje Ante Gotovina govorili o "totalnom uništenju" Knina.

Reči predsednika Hrvatske da "Srbima treba dati puta, sve im, tobož, garantujući ljudska prava", Obradović je nazvao "zelenim svetlom za ubijanje onih koji ostanu" u Krajini.

Tudjman i njegovi saradnici, po srpskoj kontratužbi, nekoliko dana posle sastanka na Brionima, "pribegli su genocidu kao sredstvu etničkog čišćenja" tokom Oluje, 4. i 5. avgusta 1995.

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

"Krajiški Srbi uništeni po Tuđmanovom naređenju"

Izvor: Mondo, 13.Mar.2014

Srbija je danas pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu dokazivala da su Srbi iz Kninske krajine "uništeni" kao..

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.