Karadžić odbio da se izjasni - u spis uneto optuženi nije kriv

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Avg.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Karadžić odbio da se izjasni - u spis uneto "optuženi nije kriv"

HAG - Bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić danas je u ponovljenom pojavljivanju pred Haškim tribunalom drugi put odbio da se izjasni o krivici za genocid i druge zločine nad nesrbima tokom rata u BiH za koje je optužen.

U skladu s pravilima suda, pretprocesni sudija Ijan Bonomi u spis je zatim uveo da optuženi nije kriv.

Karadžić je rekao da bi "tu konstataciju voleo da čuje na kraju suđenja" i pitao može li sudiju da "drži >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za reč". "To ćemo videti uskoro", uzvratio je sudija Bonomi.

Čekanje nove optužnice

"Ne izjašnjavam se u skladu sa svojim stavom prema ovom sudu", rekao je Karadžić (63), pošto ga je sudija Bonomi pitao da li želi da se izjasni o krivici po tačkama važeće optužnice čiju je izmenu najavilo Tužilaštvo.

U prvom pojavljivanju pred Tribunalom, 31. jula, Karadžić je, u skladu sa pravilima suda, za 30 dana odložio izjašnjavanje o krivici, rekavši da želi da sačeka novu, izmenjenu optužnicu čije je podizanje najavio glavni tužilac Serž Bramerc.

"Neažurno" tužilaštvo

Tužilaštvo, u međuvremenu, nije podiglo izmenjenu optužnicu, pa je sudija Bonomi danas Karadžiću ponudio da se izjasni o krivici po tačkama stare optužnice, podignute 1995 i izmenjene 2000. godine, i koja je još na snazi. Optuženi je to danas odbio.

Na pitanje sudije Bonomija da li ostaje pri nameri da izmeni otpuznicu, tužilac Alan Tiger je odgovorio potvrdno i najavio da će predlog nove optužnice biti podnet do kraja septembra.

Sudija Bonomi je izrazio iznenađenje što je Tužilaštvo čekalo da se Karadžić nađe u pritvoru da bi pristupilo izmeni optužnice, koja je podignuta 1995, a poslednji put izmenjena 2000. godine. "Nadam se da niste ozbiljni kad ste pomenuli taj termin", kazao je Bonomi tužiocu Tigeru.

Prestati sa lažnim predstavljanjem

Optuženi Karadžić je danas tvrdio i da njegovo izjašnjavanje sprečava to što se "Tribunal lažno predstavlja kao sud međunarodne zajednice", a u stvari je "sud NATO-a koji je odlučio da ga likvidira".

"Ja sam prestao da se lažno predstavljam, bio bi red da i svi ostali prestanu da se lažno predstavljaju", rekao je Karadžić, koji se u sudnici pojavio u tamnom odelu, svetloj košulji i šarenoj crveno-svetloj kravati, znatno manje upalih obraza nego u prvom pojavljivanju pre mesec dana.

Sudija Bonomi je odgovorio Karadžiću da će pretpretresno veće razmotriti njegove podneske kojim osporava nadleznost Tribunala i o njima doneti odluku, ali da to nije tema današnjeg zasedanja. Ta i druga pitanja, prema odluci sudije, biće razmotrena na statusnoj konferenciji zakazanoj za 17. septembar.

Još nema tima pravnih savetnika

Na pitanje sudije Bonomija, Karadžić je potvrdio da želi da se brani sam, navodeći kao razlog to što ne želi da se izjasni i činjenicu da još nije formirao tim pravnih savetnika i pomoćnika.

Bivši predsednik RS optužen je u 11 tačaka, po principu individualne i komandne odgovornosti, za genocid i saučesništvo u genocidu u Srebrenici i drugim opštinama u BiH, istrebljenje, ubistva, hotimično lišavanje života, progon, deportaciju, nehumana dela, protivpravno terorisanje civila i uzimanje talaca tokom sukoba u BiH 1992-95.

Opsada Sarajeva, tokom koje su snaga VRS, po optužnici, 44 meseca granatama i snajperskom vatrom ubile i ranile "na hiljade civila oba pola i svih životnih dobi", Karadžiću se stavlja na teret kao krivično delo "protivpravnog terorisanja civila".

Prvu optužnicu protiv Karadžića i komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića, podignutu u leto 1995. godine, a dopunjenu genocidom u Srebrenici u jesen iste godine, glavna tužiteljka Karla del Ponte razdvojila je i izmenila u maju 2000.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.