Izvor: Glas javnosti, Beta, 03.Jun.2010, 10:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Karadžić dokazivao da su se muslimani i Hrvati naoružavali

HAG - Optuženi Radovan Karadžić dokazivao je pred Haškim tribunalom da su se muslimani u BiH i vlasti Hrvatske naoružavale od 1990. godine, a veštak optužbe za istoriju Robert Donija to nije pobijao.

Tokom unakrsnog ispitivanja, Karadžić je tvrdio da je Foča bila "logistički centar" preko kojeg su bosanski Muslimani dobijali oružje, citirajući izjave prvaka tamošnje Stranke demokratske akcije Halida Čengića.

Čengić je, po Karadžicevim rečima, potvrdio >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << da je kontrolisao vod uniformisanih Muslimana, naoružanih automatskim oružjem i minobacačem, još "1. avgusta 1990". "On to kaže", prokomentarisao je Donija, ocenjujući da je preterana Karadžićeva tvrdnja o "logističkom centru".

Pozivajući se na Čengića, optuženi je predočio i da su prvaci SDA oružje dopremali i preko tajnog aerodroma u Visokom, a svedok je to prihvatio kao "moguće".

Kao dokaz da se Hrvatska naoružavala, Karadžić je u sudnici pustio tajno snimljeni film na kojem u januaru 1991. tadašnji hrvatski ministar odbrane Martin Špegelj precizira da ima "80.000 kalašnjikova" i govori o tome kako treba ubijati oficire JNA.

   Napominjući da "jako voli taj video", Donija je ocenio da snimak pokazuje kako su se "hrvatske snage odbrane spremale za sukob", ali i kako je Kontraobaveštajna služba JNA "bila angažovana na diskreditovanju hrvatskog rukovodstva".

Na Karadžićevu sugestiju da je "to moralo da uznemiri Srbe u BiH", Donija je odgovorio: "Ne nužno, situacija je bila različita, iako je moglo doprineti strahu Srba u BiH. U to vreme, vi ste u BiH formirali vladu sa Hrvatskom demokratskom zajednicom i SDA".

Donija je, u odgovoru na Karadžićevo pitanje, potvrdio i da je na osnivačkoj konferenciji SDA u Sarajevu, krajem maja 1991, predstavnik HDZ Dalibor Brozović izjavio da će se "Hrvatska braniti na Drini".

Na Karadžićevo pitanje da li je te činjenice uvrstio u svoj izveštaj, veštak je odgovorio negativno, precizirajući da je, na poziv tužilaštva, sačinio izveštaj o delovanju rukovodstva Srpske demokratske stranke.

Karadžić nastavlja unakrsno ispitivanje svedoka optužbe.

Bivši predsednik Republike Srpske optužen je za genocid nad nesrbima u Srebrenici i još osam bosanskih opština, progon nesrpskog stanovništva širom BiH činjenjem zločina i uzimanje međunarodnih talaca 1992-95. godine.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.