Karadžić: NATO mi pokrao dokumenta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Maj.2009, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Karadžić: NATO mi pokrao dokumenta

HAG - Nekadašnji predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić izjavio je danas na statusnoj konferenciji u Haškom tribunalu da su pripadnici NATO snaga prilikom pretresa njegove porodične kuće na Palama odneli nepoznat broj predmeta i dokumenata koji bi mogli da koriste njegovoj odbrani.

"Moja porodica je tokom pretresa 2. decembra svake sobe bila sklanjana u drugu sobu pa su pretresači NATO-a, pozivajući se da deluju u ime tužilaštva Tribunala, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << odneli nepoznat broj stvari i važnih dokumenata koji mogu da utiču na moju odbranu", kazao je Karadžić. On je podsetio da je tom prilikom njegova supruga saslušavana u vezi sa skrivanjem haškog optuženika Ratka Mladića.

Karadžić je napomenuo da se istim postupcima vrši pritisak na svedoke i njegove srodnike, što je prema njegovom mišljenju dovoljan razlog za odbacivanje optužnice, kao što bi to bio slučaj u svim drugim državama, jer tužilaštvo očigledno nema dovoljno dokaza protiv njega.

"Portparol NATO-a se prilikom svih pretresa pozivao na ovaj sud, odnosno tužilaštvo, a od kad sam ja ovde on nema više potrebe za tim", kazao je nekadašnji lider bosanskih Srba obrazlažući svoj pismeni zahtev za odbacivanje optužnice, koji je ranije podneo. Pretpretresni sudija Jan Bonomi obavestio je Karadžića da Tribunal ne raspolaže dokazima da je tužilaštvo povezano sa tim pretresima i pozvao je Karadžića da pisanim podnescima precizira stvari i dokumente za koje sumnja da su mu zaplenjeni.

Na početku statusne konferencije Karadžić je čestitao slavu Svetog Đorđa Srbima i Romima, ali i sudiji Bonomiju, po nacionalnosti Škotu.

"Čestitam slavu Srbima i Romima, ali Englezima i Škotima, jer koliko znam Sveti Đorđe je i njihov zaštitnik", kazao je Karadžić, izrazivši nadu da svetac neće zameriti učesnicima konferencije "što rade na današnji dan" (na crveno slovo po pravoslavnom kalendaru). Pretpretresni sudija, koji je sudeći po mimici bio prijatno iznenađen, odgovorio je Karadžiću da je "šokiran" njegovim čestitanjem slave, istovremeno ga podučivši da Sveti Đorđe nije zaštitnik Škota, već Sveti Andrej.

Karadžić je naveo da zna za Andreja Prvozvanog i usput primetio da se njegove statusne konferencije održavaju uglavnom na najveće srpske slave.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Karadžić danas ponovo na statusnoj konferenciji

Izvor: Kurir, 06.Maj.2009

HAG, 6. maja (Tanjug) - U Haškom tribunalu danas će biti održana statusna konferencija u prosecu protiv bivšeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića, koji će imati mogućnost da usmeno iznese zahteve i primedbe koji se tiču administrativno-tehničkih pitanja, obelodanjivanja dokaza...

Nastavak na Kurir...

Karadžić optužio NATO da mu je ukrao dokumenta za odbranu

Izvor: Blic, 06.Maj.2009

Nekadašnji predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić izjavio je danas na statusnoj konferenciji u Haškom tribunalu da su pripadnici NATO snaga prilikom pretresa njegove porodične kuće na Palama odneli nepoznat broj predmeta i dokumenata koji bi mogli da koriste njegovoj odbrani....."Moja porodica...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.