Karadžić: Mogli smo uzeti celu BiH

Izvor: Glas javnosti, 02.Mar.2010, 13:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Karadžić: Mogli smo uzeti celu BiH

HAG - Nekadašnji predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić, koji koristi preostala tri sata za svoju uvodnu reč, negirao je krivicu srpske strane za početak rata u BiH i naveo da su pre početka rata ubijani samo Srbi.

- Do 1. aprila (1992. godine) širom BiH ubijani su samo Srbi - rekao je Karadžić. Stranka demokratske akcije, koja je s nama delila vlast, vršila je nezakonitu mobilizaciju pripadnika MUP, a nama, svojim partnerima u vlasti, nezakonito prisluškivala telefonske >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << razgovore - rekao je Karadžić, odbacujući navode tužilaštva koji ga terete za ratnohuškačku politiku.

Odloženo prvo svedočenje

Svedočenje prvog svedoka optužbe, koje je bilo zakazano za sutra, odloženo je odlukom sudskog veća dok ne bude rešena Karadžićeva žalba.

Predsedavajući sudija O-Gon Kvon (O-gon Knwon) odobrio je Karadžiću da uloži žalbu na prethodnu odluku kojom je odbijen njegov zahtev za odlaganje prvog svedočenja do 17. juna.

Karadžić je taj zahtev zasnovao na tvrdnji da zbog odluke Sekretarijata Suda, koju je u međuvremenu preinačio predsednik Tribunala Patrik Robinson (Patrick), u protekla tri meseca nije mogao da se priprema za proces pošto mu sud nije plaćao saradnike.

Za odluku Apelacionog veća o Karadžićevoj žalbi ne postoji rok.

- Izetbegović se u decembru 1990. kleo u Jugoslaviju, u januaru 1991. je, poslije izbora, formirana vlada, a krajem januara je počela kampanja za nezavisnost Bosne. Tužilaštvo nije u pravu kada kaže da smo u decembru 1992. formirali Srpsku Republiku BiH da bismo postigli ciljeve. Mi smo je osnovali da bismo sprečili SDA da postigne svoje ciljeve, suprotno našoj volji - naveo je Karadžić.

Karadžić je podvukao da je SDS u februaru 1992. prihvatila rešenje "tri Bosne u jednoj Bosni", odnosno da BiH bude nezavisna, sa tri konstitutivne jedinice te da tokom rata Srbi u BiH nisu zauzimali tuđe, nego branili svoje teritorije.

- Mogli smo, takoreći, uzeti BiH, a za Sarajevo ćete to posebno videti... Ali, nismo uopšte izlazili iz svojih etničkih teritorija... Naoružani narod je izašao na rubove svojih teritorija da bi se zaštitio da ga ne pokolju. Bili su spremni da se odreknu vekovno njihovih teritorija za mir - napomenuo je Karadžić.

On je opovrgavao i navod optužnice da su snage bosanskih Srba, s početkom rata u aprilu 1992, stavile Sarajevo pod opsadu.

Tvrdio je da su se sarajevski Srbi, posle noći 5. aprila 1992. u kojoj je zbog "terora" bilo "strašno biti Srbin u Sarajevu", povukli na obode grada u "pokušaju da se zaštite".

- Tako je uspostavljena podela grada, a ne opsada, kao što tvrdi tužilaštvo - kazao je Karadžić.

Karadžić nastavlja uvodnu reč, koju, po nalogu sudskog veća, mora okončati danas.

To je sve apsolutno tacno, samo me cudi kako to tuzilastvo u Hagu ne vidi,i pred jasnim podatkom

o broju stanovnika Srba pre i posle gradjanskog rata tamo zatvara oci.Neka pogledaju i tretman

gradjana u Srpskoj kao i u Federaciji kako bi se uverili u dobre namere istih.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.