Kapetanova kobna greška

Izvor: Blic, 14.Maj.2010, 11:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kapetanova kobna greška

Dragan Vasiljković alijas Kapetan Dragan je napravio kobnu grešku kad je, da bi izbegao izručenje Hrvatskoj, pokušao da svoj slučaj prebaci u - Hag.

Upravo to je, kako piše Večernji list prenoseći sidnejske medije, pomoglo australijskoj policiji da mu uđe u trag, ali on kao da nije bio iznenađen kad su se pred njim pojavili agenti.

Kapetan Dragan je, naime, u Hag poslao izaslanika, svog bivšeg advokata Breda Slogrova, a tog sumnjivog tipa su >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pratile policije Australije i Holandije, piše sidnejski list "Ejdž".

Upravo je praćenje Slogrova, odnosno njegovog puta u Holandiju, bio ključ za hvatanje Vasiljkovića koji se nalazio na brodu kod obalske varošice Jamba blizu lučkog grada Kofs harbora oko 540 kilometara severno od Sidneja.

Australijski policajci su prošle nedelje kontaktirali holandske kolege, a ovi su promtno "osigurali vredne informacije koje su direktno pomogle istrazi", rekao je jedan pouzdan izvor za list "Australijen".

Kroz "dodatne istrage došlo se do podataka da se Vasiljković možda krije u oblasti oko Jambe", a u nedelju je na to područje upućeno četrdesetak policajaca. Oni su četiri dana češljali to područje, razgovarali sa tamošnjim Srbima i... došli do Kapetana.

"Pouzdani izvori tvrde da Vasiljković uopće nije bio iznenađen kada su ga u cik zore pronašli, odnosno da se ponašao kao da je očekivao agente. Prebačen je u ekstradikcijski pritvor", piše Jutarnji.

Sada ga od izručenja Hrvatskoj deli još samo odluka australijskog ministra unutrašnjih poslova Brendana O Konora koji je već izjavio da će odluku doneti "onoliko brzo koliko to bude izvodljivo".

Ako se konačno i dopusti njegovo izručenje, Vasilković će opet imati priliku da zatraži sudsku reviziju odluke, što bi moglo dovesti do toga da se izručenje odloži.

Odluku o izručenju Kapetana Dragana najviši sud Australije doneo je 30. marta, kad mu je odredio i pritvor. Međutim, Vasiljković se od toga datuma nalazio u bekstvu, sve dok ga u sredu nije pronašla i uhapsila australijska policija.

Vasiljković je prvi put uhapšen u januaru 2006. i pritvoren tokom ekstradicionog postupka. Odluka da se izruči Hrvatskoj donesena je na sudu u Sidneju 12. aprila 2007, no on se na nju žalio.

Federalni sud Australije je početkom juna 2009. doneo odluku o usvajanju žalbe i pustio Vasiljkovića iz pritvora. Novi obrt nastupio je u martu ove godine, kada je Vrhovni sud Australije usvojio žalbu Hrvatske i ipak odlučio da ga zruči Hrvatskoj.

Konačna odluka o izručenju Kapetana Dragana, koji u Australiji nosi ime Daniel Sneden, donesena je 30. marta ove godine, ali je Vasiljković od tog datuma bio u bekstvu.

Vasiljkovića na Županijskom sudu u Šibeniku čekaju tri rešenja o otvaranju istrage zbog ratnih zločina. Prvo je zbog zločina nad hrvatskim vojnim zarobljenicima, a u druga dva se tereti za zločine krajem 1991. i početkom 1992. u Kninu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.