KUBUROVIĆ PISALA PREDSEDNIKU MEHANIZMA: Za radikale se pita Ustav, nikako Hag

Izvor: Večernje novosti, 13.Jul.2018, 09:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KUBUROVIĆ PISALA PREDSEDNIKU MEHANIZMA: Za radikale se "pita" Ustav, nikako Hag

Ministarka pravde Nela Kuburović poslala oštro pismo Meronu u susret žalbi u slučaju "Radeta-Jojić". Rešenje našeg suda da nisu uspostavljene pretpostavke za hapšenje se ne dovodi u pitanje REŠENjE Višeg suda u Beogradu u kojem se kaže da nisu uspostavljene pretpostavke za hapšenje Petra Jojića i Vjerice Radete i njihovu predaju je činjenica koja se ne može dovesti u pitanje. Pravilnik suda u Hagu nije zakon, a sudovi u Srbiji rade po Ustavu i zakonu. Ovo je >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << u svom pismu predsedniku Mehanizma u Hagu Teodoru Meronu navela ministarka pravde Nela Kuburović. Povod za njeno obraćanje je najavljena žalba tužioca Dijane Elis na odluku sudije Ajdina Sefi Akaja da slučaj u kojem se radikali terete za nepoštovanje suda i podmićivanje svedoka u procesu protiv lidera SRS Vojislava Šešelja, ustupi Srbiji. Elis je taj potez ocenila kao "nerazuman i neopravdan". Na optužbe tužioca, u pismu u koje su "Novosti" imale uvid, Kuburovićeva ističe da "se radi o proizvoljnim kvalifikacijama, ličnim uvredama i terminologiji neprimerenoj službenoj korespondenciji". Uz podsećanje da je Srbija ispunila sve obaveze i da se broj naloga suda i tužilaštva meri hiljadama, ministarka navodi: Pročitajte još - Vjerica Radeta: Neću se pozivati na imunitet - Tvrdnje da je naša zemlja odbijala naloge su neistinite. Srbija nije uhapsila Jojića i Radetu, što je ocenjeno kao potez nepoštovanja supremacije suda u Hagu. Kuburovićeva kaže da su ocene Elisove da sudija Akaja nije razumeo član 103 Ustava Srbije o imunitetu poslanika, da "nije propisno upražnjavao svoju diskreciju", kao i da je pogrešio u svetlu "pravde i ekspeditivnosti", mogle da budu razlog za kažnjavanje stranke za nepoštovanje suda, kao i da predstavljaju vređanje ovog, ali i časnih sudija u Hagu: - Podsećam na slučaj Šešelja koji odslikava ažurnost tužilaštva. Tribunal u Hagu,foto Ap SVEDOCI ELISOVA poteže i pitanje da svedoci u slučaju "Jojić i Radeta" nisu voljni da govore pred srpskim sudom. - To je indikativno. Ovde je predmet davanje i primanje mita, a jednako su odgovorni i davalac i primalac. Takođe, ocenom da zaštitne mere za svedoke neće biti zagarantovane meša se u organizaciju sudskih postupaka - kaže Kuburovićeva.
Pogledaj vesti o: Hag

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Ministarka pravde: Pravilnik suda u Hagu nije zakon

Izvor: Radio 021, 13.Jul.2018

Povodom najavljene žalbe Tužilaštva u Hagu zbog odluke da se proces protiv dvoje radikala vodi u Srbiji, ministarka pravde Nela Kuburović pisala je predsedniku Mehanizma u Hagu Teodoru Meronu...Kuburović u pismu navodi da je rešenje Višeg suda u Beogradu u kojem se kaže da nisu uspostavljene...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.