Jeremić: Politiku nismo promenili

Izvor: B92, 23.Apr.2011, 01:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Politiku nismo promenili

Beograd -- Odnose u regionu neće poremetiti ni podrška Srbije odlukama Republike Srpske, niti haška presuda hrvatskim generalima, ocenio je šef diplomatije Vuk Jeremić.

Komentarišući svoju posetu Banjaluci, Jeremić je za "Politiku" objasnio da je bilo važno da se razmene mišljenja, s obzirom na "rastuće političke tenzije u BiH".

Osim toga, "sa Republikom Srpskom imamo posebne i specijalne veze, a i garanti smo Dejtonskog sporazuma", podsetio je ministar spoljnih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << poslova Srbije.

Vuk Jeremić je rekao i da politika Srbije prema BiH ostaje nepromenjena - "poštujemo suverenitet i teritorijalnu celovitost te zemlje, kao i sve dogovore koje postignu tri naroda i dva entiteta", ocenjujući da podrška Srbije demokratski donesenim odlukama institucija RS, koje su u skladu sa zakonima i Ustavom BiH, ne bi trebalo da predstavlja problem za bilo koga.

Intervju "Politike" sa ministrom spoljnih poslova Srbije Vukom Jeremićem možete u celini pročitati ovde.

Šef diplomatije Srbije kazao je i da ne smatra da presuda Haškog tribunala u kojoj se kaže da je bivši hrvatski predsednik Franjo Tuđman rukovodio zločinačkim poduhvatom deportacije Srba iz Hrvatske može da pogorša odnose u regionu.

Upitan da li planira susret sa hrvatskim kolegom kako bi sprečio novi talas antisrpstva u Hrvatskoj koji najavljuju neki izvori, ministar je rekao da je "sprečavanje novog talasa antisrpstva u Hrvatskoj zadatak za hrvatsku vlast".

"Nadam se da im u tome neće biti potrebna ničija pomoć sa strane, imajući u vidu da su tolerancija i poštovanje ljudskih prava među osnovnim vrednostima Evrope, pred čijim se vratima nalaze", naveo je Jeremić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.