Izvor: B92, 22.Jun.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"I preostala trojica moraju u Hag"

Holandski šef diplomatije Maksim Ferhagen izjavio da preostali begunci moraju biti uhapšeni i da se svedocima mora omogućiti slobodno davanje iskaza pred Tribunalom.

U intervjuu novosadskom "Dnevniku", on je rekao da moraju biti sprečene bilo kakve posledice po svedoke zbog onoga što su rekli pred Tribunalom i mora se omogućiti pristup dokumentima i arhivima koji su neophodni glavnom tužiocu da bi mogao da zastupa svoju tužbu.

"Znači, potrebno je više od toga >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da Ratko Mladić bude uhapšen i prebačen u Hag. Kao što je tužilac Bramerc napisao u svom izveštaju - Srbija ne sarađuje sa Hagom", rekao je Ferhagen.

On je rekao da je hapšenje Stojana Župljanina znak da stvari počinju da idu u željenom pravcu, ali je dodao da "to nije dovoljno i da su ostala su još tri begunca koji moraju da budu uhapšeni".

Prema njegovim rečima, ukoliko bude pune saradnje sa Haškim tribunalom, Prelazni sporazum će stupiti na snagu i počeće ratifikacija SSP-a u nacionalnim parlamentima, što će doprineti značajnom zbližavanju Srbije sa EU.

Ferhagen nije isključio mogućnost da do kraja godine bude pokrenuta procedura za davanje statusa kandidata Srbiji ali je rekao da to zavisi od toga kako će Evropska komisija izvestiti Savet kako se primenjuje Prelazni sporazum sa Srbijom.

On je naveo da, ako Srbija uradi sve što se od nje traži, Holandija ne može da postavlja nove uslove, već da ispuni obećanja prema Srbiji.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ferhagen: Puna saradnja sa Hagom uslov za SPP

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Jun.2008

NOVI SAD - Holandski šef diplomatije Maksim Ferhagen izjavio je da uslov koji Srbija mora da ispuni pre stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju jeste dostizanje pune saradnje sa Haškim tribunalom. U intervjuu novosadskom "Dnevniku", on je rekao da to znači da preostali...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.