Hrvatska izložila detalje ubistava

Izvor: Beta, 06.Mar.2014, 15:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska izložila detalje ubistava

HAG, 6. marta 2014. (Beta) - U nastavku rasprave pred Medjunarodnim sudom pravde, u sporu Hrvatske i Srbije po medjusobnoj optužbi za genocid, Hrvatska je u četvrtak izložila detalje masovnih ubistava, silovanja, deportacije i drugih zločina nad hrvatskim civilima, tvrdeći da su ih srpske snage 1991-92 počinile s genocidnom namerom da Hrvate delimično unište.

Zastupnik Hrvatske Davorin Lapaš rekao je da je od avgusta 1991. JNA, zajedno sa paravojnim snagama, napadala i >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << uništavala hrvatska sela i njihovo stanovništvo.

Lapaš je izneo pregled tih napada, navodeći da su "mnogi civili masakrirani" u selima poput Dalja i Erduta, da je u Pakracu "oteto" 176 meštana i da je 49 kasnije pronadjeno u masovnoj grobnici, uključujući desetogodišnje dete, dok je u Tovarniku "masakrirano 48 civila".

"Vojnici JNA direktno su bili umešani u ta ubistva" ili su omogućili paravojskama da to učine, tvrdio je hrvatski zastupnik, naglašavajući da dokazi pokazuju da je "očigledna odgovornost Srbije" za ta zlodela. Napadi su bili usmereni na Hrvate "koji nisu otišli" iz svojih sela, većinom stare i nemoćne, "s namerom da budu uništeni" kako bi te teritorije bile uključene u ujedinjenu srpsku državu.

Do jula 1992, precizirao je Lapaš, srpske snage brutalno su ubile 3.656 nesrba u istočnoj Slavoniji, Baranji i Kninskoj krajini, koji su kasnije ekshumirani iz više od 100 masovnih grobnica. Argument iz podnesaka Srbije da su u tim grobnicama "relativno male grupe preminulih", Hrvatska je odbacila precizirajući da je u Vukovaru u jednoj grobnici bilo 938 tela, u selu Lovas 68, a na Ovčari više od 200.

O seksualnom nasilju, mučenju i deportacijama, kao "sistematskom pokušaju uništavanja" hrvatskog stanovništva, govorila je šefica delegacije Hrvatske Vesna Crnić-Grotić.

Ona je, kao primer, navela da je u Vukovaru jedna žena bila višestruko silovana, što je posmatrala njena "sestra koja je i sama bila ozbiljno seksualno zlostavljana". Srpski vojnici u Tovarniku su silovali "dve petnaestogodišnjakinje, pre nego što su ih ubili".

Britanski profesor Džejms Kroford (James Crafword) dokazivao je, u ime Hrvatske, da se odgovornost za "genocidna" zlodela JNA, teritorijalne odbrane, srpske milicije i paravojnih formacija može pripisati Srbiji.

Od 10. marta, zastupnici Srbije će uzvratiti izlaganjima o hrvatskoj tužbi, ali i kontratužbi koju je zvanični Beograd podneo protiv Zagreba. Druga runda razmene argumenata biće, uz pauze, održana od 20. marta do 1. aprila.

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Hrvatska: Odgovornost Srbije za zlodela očigledna

Izvor: RTS, 06.Mar.2014

Vojnici JNA direktno bili umešani u ubistva nad hrvatskim civilima, ili su omogućili paravojskama da to učine, tvrde hrvatski zastupnici pred Sudom pravde u Hagu. Dokazi pokazuju da je očigledna odgovornost Srbije za ta zlodela, naveli hrvatski pravni zastupnici u nastavku rasprave pred sudom UN...U...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.