Haško pravo za Srbiju

Izvor: Glas javnosti, 09.Okt.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Haško pravo za Srbiju

NJUJORK/BEOGRAD - Da pitanje Srbije „da li je nezavisnost Kosova koju su jednostrano proglasile privremene institucije samouprave u skladu s međunarodnim pravom“ zaslužuje da ide pred Međunarodni sud pravde u Hagu odlučila je juče po podne Generalna skupština UN u NJujorku.

Velika diplomatska pobeda Srbije izvojevana je tako što je za rezoluciju Beograda glasalo 77 država, samo šest je bilo protiv, dok su 74 bile uzdržane.

Protiv su bile, između ostalih, SAD i >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Albanija, a od članica EU za Srbiju su bile one koje nisu priznale Kosovo: Španija, Kipar, Slovačka, Grčka i Rumunija.

Ambasador Velike Britanije u UN Džon Sojers iznenađen je brojem zemalja koje su glasale za srpsku rezoluciju, ali nije propustio da ponovi da to neće uticati na nezavisnost Kosova.

- Savetodavno mišljenje Suda ne može da utiče na nezavisnost Kosova - rekao je on.

A pre glasanja Sojers je istakao:

- Srpski zahtev nije primarno pravno, nego politički motivisan. Cilj mu je da uspori priznanja nezavisnosti Kosova kao države koja igra svoju ulogu u međunarodnim institucijama. Mnoge članice UN su postale nezavisne u nekim tada kontroverznim okolnostima. Te okolnosti se vremenom normalizuju, nezavisnost Kosova je i ostaće realnost. Srbija mora da odluči kako će da se izbori sa tom realnošću. Nezavisnost priznaju 22 od 27 zemalja EU, organizacije kojoj Srbija želi da se pridruži, što i mi želimo. U tom cilju, Srbija će morati konstruktivno da sarađuje sa svojim budućim partnerima iz EU da bi maksimalizovala stabilnost u regionu, uključujući i Kosovo. Tako da možemo da ostvarimo svoj cilj da ceo region i narodi u tom regionu dobiju stabilniju i prosperitetniju budućnost.

TAČI: NEPOVRATNA NEZAVISNOST

Premijer Kosova Hašim Tači rekao je da je nezavisnost Kosova nepovratna i da inicijativa Beograda nikako ne može da utiče na proces nezavisnost Kosova, jer je to pitanje završeno. - Nezavisnost je završeno pitanje i ne može nas od toga odvratiti nikakva inicijativa Beograda, već samo neka natprirodna sila - rekao je on na sednici Vlade Kosova.

NEMAČKA „POŠTUJE“ INSTITUCIJE

Nemačka kancelarka Angela Merkel najavila je da je Nemačka uzdržana na glasanju.

- Time želimo da pokažemo da smo uvereni da je naša odluka o priznanju Kosova bila ispravna - rekla je Merkelova i naglasila da Berlin neće menjati odluku o priznanju Kosova, a glasanjem Nemačka želi da pokaže poštovanje prema međunarodnim institucijama.

EU, PO NAHOĐENJU

Posle silnih pritisaka vodećih zagovornika nezavisnosti Kosova u EU, Unija, ipak, ne nastupa jedinstveno, već to čini svaka država po svom nahođenju.

I CRNOGORCI „ZA“

MIP Crne Gore dao je instrukciju svom predstavniku u Generalnoj skupštini UN da podrži inicijativu Srbije - istakao je šef crnogorske diplomatije Milan Roćen. Predsednik opozicione Narodne stranke Predrag Popović pozdravio je „taj gest“, nadajući da će „zvanična Crna Gora imati sluha i za dalje korake o Kosovu, iako se stekao utisak da je priznanje nezavisnosti te srpske pokrajine samo pitanje dana“.

- Priznanje Kosova bilo bi istorijski tragičan korak koji bi ugrozio bratske veze Crne Gore sa Srbijom i trajno i nepomirljivo podelio Crnu Goru - rekao je on.

Rozmari di Karlo, zamenik državnog sekretara SAD, navela je da njena zemlja „čvrsto veruje da bi zajednički cilj svih trebalo da bude evropska budućnost i Srbije i Kosova“. Dodala je da bi trebalo pružiti ekonomsku i političku pomoć „obema zemljama“ i pomoći im da se dalje integrišu u međunarodne strukture, što će garantovati mir u regionu.

- Mi, međutim, ne smatramo da rezolucija Srbije ide u tom cilju. Biću jasna - SAD nude punu podršku Sudu pravde i ulozi tog suda u pružanju savetodavnih mišljenja. Međutim, u pogledu konkretne rezolucije pred nama, tvrdimo da savetodavno mišljenje nije poželjno i neće pomoći. Nezavisnost Kosova postao je nepovratan proces. Uvereni smo da je priznanje Kosova u skladu sa međunarodnim pravom - istakla je ona.

Albanija: Podržavamo Sud pravde kao uvaženo telo. Pravo koje traži Srbija mora da se iskoristi objektivno. Namerno odvajanje pitanja Kosova i pravljenje jednostavnog pitanja, pokušaj je da se napravi situacija van originalnog konteksta. Pokušava se da se napravi lažan odnos između posledica i razloga. Projektovano odlaganje priznavanja Kosova nije samo po sebi dobar razlog i svrha da se GS bavi ovom debatom. Pozivamo i druge članice da glasaju protiv.

Turska: Cenimo bliske odnose sa Srbijom i smatramo da je dobrobit i stabilnost te zemlje neophodna za dobrobit šire balkanske oblasti i Evrope. Takođe, Turska je jedna od prvih zemalja koja je priznala Kosovo i smatramo da je to u skladu sa međunarodnim pravom. Razumemo razloge Srbije, a i snažno podržavamo MSP, zato nećemo osporiti pravo Srbije.

Španija: U opštem je interesu da dobijemo mišljenje Suda o Kosovu.

Grčka: Stvar je principa da svaka država ima pravo da traži mišljenje Suda. Zahtev Srbije je saglasan međunarodnom pravu.

Francuska: Skupština Kosova je proglasila nezavisnost i to je bio kraj jednog specifičnog perioda u vezi sa nasilnim raspadom Jugoslavije, posle čega je usledio dugačak period međunarodne uprave nad Kosovom. To je i rezultat procesa definisanja statusa Kosova koji je bio predviđen Rezolucijom 1244. Zajednička evropska perspektiva koja se nudi Srbiji i Kosovu je takođe specifična stvar i Kosovo je slučaj „sui generis“ koji ne dovodi pitanje princip suvereniteta i integriteta država koji je u srži međunarodnih odnosa.

Kipar: Nastavićemo da upozoravamo protiv tumačenja međunarodnog prava prema političkim potrebama i podržimo mirna rešenja kroz UN.

Indonezija: Dosledno smo podržavali dijalog, vladavinu prava i Povelju UN, koja omogućava da se traži mišljenje suda. Zato glasamo za.

Kuba: Pravo je svake države da traži savetodavno mišljenje Suda. Nacrt rezolucije je dat posle proglašenja nezavisnosti Kosova i mi podržavamo da se Sud izjasni o tome.

Južna Afrika: Glasaćemo za rezoluciju jer je Sud glavni sudski organ UN i moja delegacija ima puno poverenje u njega. Istina je da je 48 zemalja priznalo Kosovo, ali je takođe bitna istina da 144 države u ovoj skupštini nije donelo takvu odluku. Upravo zato podržavamo Srbiju.

Iran: Poštujemo institucije UN i podržaćemo rezoluciju.

Alžir: Verujemo da Sud treba da rešava probleme vezane za međunarodno pravo. Rezolucija nema nikakvih elemenata koji bi na bilo koji način isključili nadležnost Suda.

e sada bas zato sto ste zadovoljni ovom rezolucijom sledi veliko priznanje............sigurno danas makedonija priznaje nezavisno kosovo.......

Sad i da vas prizna ceo svet nema nikakvog znacaja jel nemozete biti clanica UN-a a to sto Taci kaze da jedino nadprirodna sila moze da utice samo dokazuje na to da vi ni u Boga neverujete vec samo slepo jednoj bednoj i nekada bivsoj velesili zvana amerika ! Sto ce vas stajati preskupo zasigurno ce te izgubiti i ono sto vam je Srbija nudila na pregovorima jel vi za bolje i niste .

genti ti si dupe glava.

Toliko cenis Makedoniju i Kosovo da ih pises malim slovom?

Moze da vas prizna tko hoce ali Srbija i Bog nikad nece. Kosmet ne mozete i necete dobiti nikada.

boli nas sto nas srbija ne priznaje ni mi srbiju ne priznajemo imamao jos necega tamo presevsku dolinu e tad ce biti mira do tad sanjajte hahaha prodali vas i crnogorci i makedonci hahahahahahaah

Cast na velikoj pobedi nad samim sobom. Sad i Srbi znaju sta znaci kad se boris politicki, a ne moronski. Tako se trebalo boriti, tako ce se boriti, i tako se najbolje bori - zato i jesu politicari najveci zlikovci.

Чиста Тадићева паламуђевина. Сетио се како да легализује отимачину а да њему остану чисте руке. Замислите да Суд донесе одлуку да је отимачина нелегална. Да случајно Каубоји и њихови трабанти неће да пониште одлуку о признавању отимачине. Оће клајне морген. А Суд ће никад да донесе такву одлуку јер зависи од каубоја тј. игра како канти музика свира. И на крају, одлуке Суда нису обавезујуће. И кад све то прође Тадић ће да се појави са још једном паролом "Признавање Косова нема алтернативе!" http://www.freewebs.com/magnaserbia

Da li ste culi onog francuza? Danas izvodim psa da zapisha Spomenik zahvalnosi Francuskoj!

Smrtni neprijatelji Srbije=Amerika, Engleska, Francuska.

КОСОВО И МЕТОХИЈА МОРАЈУ ДА СЕ БРАНЕ СТАЛНО И НА СВАКОМ МЕСТУ, А НЕ САМО ПОВРЕМЕНО И У СКУПШТИНИ УЈЕДИЊЕНИХ НАЦИЈА !!!

Подршка свима који бране Српску земљу Косово и Метохију

Иницијативни одбор организације

''СРПСКИ ИЗВОР''

ПРОГЛАС

ЗА ОСЛОБОЂЕЊЕ

Косова и Метохије које ће заувек бити Србија

У овом важном историјском тренутку за наш српски народ када шиптарско - албански терористи и сепаратисти насилним средствима проглашавају такозвану независност непостојеће државе Косово на територији Србије, потребно је да се сложно каже НЕ и одлучно одбаци насиље над правдом, истином и слободом.

Овакав безумни чин се одиграва пред очима свих слободољубивих људи и народа у свету, који знају да овај сценарио подржавају и спроводе окупационим методама првенствено разуздана велесила оличена у Сједињеним Америчким Државама и НАТО пакту. Трагично је да овакво империјалистичко понашање прате водеће чланице Европске уније: Велика Британија, Француска, Немачка и Италија, које се у суштини понашају као вазалне државе, које по инструкцијама из Вашингтона и злоупотребљавајући саму Европску унију, шаљу илегалну окупациону мисију под називом ЕУЛЕКС.

Већ је девета година од како траје најбруталнија окупација једног дела Србије, односно нашег малог региона, али велике и свете српске земље Косова и Метохије. У том периоду под наводном заштитом КФОР-а и УНМИК-а, уништен је велики број српских светиња, Манастира и Цркава које су од великог значаја и за светску културну баштину. Део наших Срба још увек херојски опстаје у појединим општинама и насељима која су у двадесетпрвом веку попут концентрационих логора, окружена бодљикавом жицом коју им је на поклон донео окупатор представљен у НАТО пакту, док је већи део нашег српског народа са Косова и Метохије прогнан од стране шиптарских терориста из својих градова и села.

Имајући у виду тренутно тежак положај у коме се налази Србија и српство данас, потребно је да сваки појединац и организације којима је стало до опстанка и будућности нашег народа теже ка истом циљу, како би се спремили да у наредном периоду ојачамо позиције наше отаџбине Србије и једног дана ОСЛОБОДИМО НАШУ СВЕТУ СРПСКУ ЗЕМЉУ КОСОВО И МЕТОХИЈУ.

У остварењу својих циљева Србија мора да се дуготрајно и мудро бори користећи сва легитимна, расположива и мирољубива средства.

Уколико се настави са агресијом и реализацијом злочиначког пројекта „велике Албаније“ и уколико се Србији наметне војни начин решавања косовског проблема, у том случају би се морало размислити да поред ослобађања српског региона Косова и Метохије, српска војска, часно и витешки, настави и са ослобађањем и присаједињењем историјски српског региона, српског приморја на линији старих српских градова Драча и Скадра. Овакво решење би било најправедније за српско питање с` обзиром да је Србији нанешена огромна штета коју албански агресор, шиптарски терористи и остали окупатори не би могли на други начин да надокнаде.

Српском народу није непознат начин борбе против окупације и више пута је у историји смогао снаге да самостално донесе слободу и мир на своје просторе и зато је сигурно да ће једног дана коначно ослободити своју свету српску земљу Косово и Метохију!

ЗА КОНАЧНО ОСЛОБОЂЕЊЕ ОТАЏБИНЕ СРБИЈЕ !!!

Србија, Ниш 17. 02. 2008.

Иницијативни одбор организације са седиштем у Нишу

''СРПСКИ ИЗВОР''

е-маил: infops@ptt.rs

Ma ti si budala covjece. Jos ti izgleda nije jasno da je voz vec prosao i da se nemoze vratiti jer pruga je jednosmjerna. Kako bilo da bilo danas je rekla svoje i Crna Gora i Makedonija ali sve i da nisu nebi nista cinilo na stvari. Ostaje vam samo da se ljutite i bukvalno nista vise jer zubi su popadali nemate vise cime ujedati.

Crna Gora ce priznati po svemu sudeci Kosovo ?! Potpisite peticiju protiv davanja drzavljanstva(i ostalih privilegija) gradjanima CrneGore : www.usrbiji.com/peticija.aspx

Moram da se javno izvinem Ministru Spoljnih Poslova G. Jeremicu za koga sam mislio da je suvise mlad i mozda neiskusan da vodi ovaj veoma vazan resor. Da li cemo li ne da uspemo da promenimo pitanje statusa Kosova je veliko pitanje, jedino je sigurno da je do svega ovoga dovela politika i energija naseg najmladjeg i po svemu sudeci najboljeg Ministra koji smo imali posle duze vremena.

Ајде бре не сери! Кад год се тај Јеремић врати из посете некој држави иста призна Косово или бар пасоше након седам дана.

VELIKA POBEDA MEDJUNARIDNOG PRAVA USLEDICE KADA PONISTE NEZAKONITO PROGLASENJE NEZAVISNOSTI KOSOVA, I KADA NAM VRATE OKUPIRANU TERITORIJU
Pogledaj vesti o: Hag

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.