Izvor: Southeast European Times, 24.Apr.2008, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Haški tribunal ublažio kazne po žalbi dvojice oficira bosanskih Muslimana

23/04/2008

HAG, Holandija -- Žalbeno veće Međunarodnog tribunala za ratne zločine ublažilo je u utorak (22. aprila) kazne dvojici bivših komandanata bosanske vojske. Sud je smanjio kaznu izrečenu Enveru Hadžihasanoviću sa pet na tri i po godine, a Amiru Kuburi sa dve i po na dve godine. Oni su bili jedni od najviših predstavnika bosanskih Muslimana kojima je suđeno u Hagu. Obojica su se suočili sa optužbama vezanim za zločine počinjene tokom sukoba 1992-1995, posebno >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << kada je u pitanju komandna odgovornost za zločine koje su izvršili strani mudžahedinski borci. Žalbeno veće je zaključilo da su mudžahedini bili izvan kontrole Hadžihasanovićevog 3. korpusa redovne vojske bosanskih Muslimana. Njima dvojici je uračunato vreme koje su već proveli u zatvoru i biće pušteni na slobodu.

U međuvremenu u utorak, sud za ratne zločine u Bosni i Hercegovini (BiH) izrekao je kazne za ratne zločine četvorici bosanskih Srba. Sud ih je proglasio krivim za ubistvo grupe civila iz vatrenog oružja, među kojima su bili žene i deca, u gradu Jajcu na zapadu zemlje u septembru 1992. godine. Dvojici su izrečene 21-godišnje zatvorske kazne, a trećem kazna u trajanju do 29 godina. U drugom procesu, čovek optužen za progon, ubistvo, zarobljavanje i silovanje nesrba u zloglasnom zarobljeničkom logoru Keraterm dobio je devet godina zatvora.

Takođe u utorak, pripadnici EUFOR-a i lokalna policija pretresli su dom Gorana Marinkovića u banjalučkom predgrađu Petričevac. Marinković navodno pomaže u finansiranju mreže koju odbegli optuženici za ratne zločine koriste da izbegnu pravdu. (Dnevni avaz - 23/04/08; Fena, RTRS, Tanjug, NTV Hajat, AKI, AP, Rojters - 22/04/08)

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.