Haški tribunal poslednji put bio otvoren za javnost

Izvor: RTS, 25.Sep.2017, 16:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Haški tribunal poslednji put bio otvoren za javnost

Tribunal u Hagu za bivšu Jugoslaviju u nedelju je posetilo više od 900 građana i medija, koji su poslednji put imali priliku da "zavire iza zavese" pred zatvaranje ovog ad hok suda, 31. decembra 2017. godine, saopšteno je iz Haga.
Tokom "Otvorenog dana" Tribunala posetioci su obišli sudnice, prisustvovali projekcijama najnovijih dokumentarnih produkcija Tribunala i pregledali izložene artefakte iz njegovih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << arhiva.

Međunarodni sud za bivšu Jugoslaviju, poznatiji kao Haški tribunal, prvi je sud za ratne zločine koje su kreirale Ujedinjene nacije i prvi međunarodni tribunal od Nirnberškog i Tokijskog procesa.
Tokom 24 godine rada, kako je saopšteno, "Haški tribunal je napravio značajne korake u nastojanju da se privedu pravdi odgovorni počinioci najtežih zločina, kao što su ratni zločini, zločini protiv čovečnosti i genocid".
Tokom posete predsednik Tribunala Karmel Ađijus govorio je o značajnim postignućima Tribunala tokom 24 godine rada, posebno ističući njegovu ulogu u borbi protiv nekažnjivosti.
Posetu građana "Otvoreni dan" organizovala je opština Hag, kako bi tamošnjoj javnosti dala mogućnost da sazna više o svakodnevnim funkcijama i ciljevima te institucije.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.