Haški tajkun!

Izvor: RTS, 31.Avg.2010, 17:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Haški tajkun!

Penzionisani hrvatski general Ivan Čermak iz haškog pritvora u svoju firmu "Kroduks plin" ubacio osam miliona kuna. Čermak trguje gasom i električnom energijom, a ne zaostaje ni u građevinskom biznisu, navodi hrvatski "T portal".

Suđenje penzionisanom hrvatskom generalu Ivanu Čermaku pred Tribulanom u Hagu ulazi u završnicu. Međutim, prema podacima hrvatskog "T portala", Čermak u zatvoru nije gubio vreme, već je u dva navrata, kako tvrdi portal, dokapitalizovao >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << svoju firmu  "Kroduks plin" sa osam miliona kuna.

U avgustu je u "Narodnim novinama", službenom hrvatskom glasilu, objavljeno da je Čermak uplatom od 4,3 miliona kuna povećao osnovni kapital kompanije "Kroduks plin" na 18,3 miliona kuna.

Dva meseca ranije zabeleženo je još jedno povećanje,  pretvaranjem 3,6 miliona kuna potraživanja, koje je Čermak imao prema akcionarima, u osnovni kapital, preneo je hrvatski sajt "T portal".

Iako je u haškom pritvoru, Čermak ne miruje i dokapitalizacijom ojačava bilans firme, koja je usred velikog investicionog ciklusa i čiji krediti dosežu 124 miliona kuna, prenosi hrvatski sajt.

Energetski biznis

Prilikom prodaje svoje naftne firme "Tifon" mađarskom "Molu" za 150 miliona evra, general Čermak izdvojio je gasni biznis u kompaniju "Kroduks plin".

Prema pisanju hrvatskog portala, Čermak bi u gasni sektor trebalo da uloži ukupno 100 miliona evra. S obzirom da je nedavno proširio delatnost firme na trgovinu električnom energijom, generalova firma bi, pored "Ininog Proplina", u budućnosti mogla biti konkurencija i "HEP"-u.

Pored energetskog, Čermak ima i građevinski biznis, koji vodi preko firme "Kroduks". Ta firma se zove isto kao i naftna kompanija koju je pre desetak godina prodao "O-Em-Ve"-u, navodi hrvatski portal.

"Kroduks" u Zagrebu planira gradnju dva poslovna solitera, takozvanih "Pijanih tvinsa", a ove godine su mu pripojene još dve Čermakove firme, "Klokovec" i "Klokovec nekretnine".

Iza njih se krije istoimeno imanje u blizini Krapinskih Toplica, gde general poseduje desetak miliona evra vredan dvorac Klokovec s parkom, spomenikom hortikulture, koji se prostire na četiri hektara.

Najbogatiji hrvatski general

Prema bogatstvu, sa Ivanom Čermakom ne može se meriti nijedan drugi hrvatski general, uključujući i najodlikovanijeg Vladimira Zagoreca, koji je jedno vreme bio i njegov saradnik u operaciji naoružavanja Hrvatske.

Priču o Čermaku kao ratnom profiteru koji se obogatio švercujući naftu u BiH, koja je završavala i u tenkovima tzv. SAO Krajine, na HTV-u je ispričao Saša Radović, autor knjige "Tko je jamio, jamio", a general ga je prošle godine tužio zbog "duševnih boli".

Bez obzira na epilog njihovog sudskog spora, ostaje činjenica da je Čermak pre rata bio instalater klima-uređaja i grejanja, da bi devedesetih s generalskim činom izrastao u uspešnog naftnog biznismena.
Pogledaj vesti o: Hag

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Čermak iz Haga u firmu „ubacio” skoro osam miliona evra

Izvor: EMportal, 01.Sep.2010, 11:08

Haški pritvorenik Ivan Čermak, penzionisani hrvatski general čije suđenje za ratne zločine u akciji "Oluja" ulazi u finale, ove godine je u dva navrata dokapitalizirao firmu "Kroduks plin" (Crodux plin) s osam miliona kuna.

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.