Haški sudija Ori proglasio Haradinaja i Baljaja NEVINIM, a danas će presuditi Ratku Mladiću!

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Nov.2017, 11:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Haški sudija Ori proglasio Haradinaja i Baljaja NEVINIM, a danas će presuditi Ratku Mladiću!

Holandski sudija Alfons Ori je presudio Momčilu Krajišniku 27 godina zatvora, a Stanislavu Galiću doživotnu robiju!

Holandski sudija Alfons Ori, doneo je oslobađajuću presudu za zločine nad Srbima na Kosovu Ramušu Haradinaju i Idrizu Baljaju, dok je Momčilu Krajišniku presudio 27 godina zatvora, a Stanislavu Galiću izrekao doživotnu robiju. Isti sudija danas izriče presudu Ratku Mladiću.

Pročitajte i:

Ramuš Haradinaj >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i Idriz Baljaj, bivši zapovednici OVK, bili su optuženi za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu, s ciljem da se uspostavi i učvrsti potpuna kontrola OVK nad operativnom zonom Dukađini. U ukupno 37 tačaka optužnice pripisana im je odgovornost za otmice, zatočavanja, prebijanja, mučenja i ubistva civila, kvalifikovana kao zločini protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja.

Pretresno veće kojim je predsedavao sudija Ori, a u čijem su sastavu bili još i sudije Hopfel iz Austrije i Stole iz Norveške, najpre je zaključilo da u periodu na koji se odnosi optužnica – od 1. marta do 30. septembra 1998. godine – otmice, zlostavljanja i ubistva civila nisu bili takvih razmera i takve učestalosti da bi se moglo zaključiti da je postojao sistematski i rasprostranjeni napad na civilno stanovništvo, što je preduslov da bi se neko delo moglo kvalifikovati kao zločin protiv čovečnosti. Orijevo veće je utvrdilo da dokazi koje je ponudilo tužilaštvo nisu dovoljni za zaključak o postojanju udruženog zločinačkog poduhvata i navodnom zajedničkom kriminalnom cilju optuženih.

Apelaciono veće prihvatilo je žalbu Tužilaštva i ukinulo ovu odluku, ocenjujući da oslobađajuća presuda Haradinaju 2008. godine nije bila pravična, jer pretresno veće nije uložilo dovoljno napora da sasluša dva ključna svedoka, koji su odbili da svedoče zato što su bili uznemirivani i zastrašivani.

Dok je Albancima presudio 13 godina zatvora, Bošnjacima 42, Makedoncima 12, Hrvatima 294 godine zatvora (svi zajedno 361 godina) - Haški tribunal je presudio Srbima čak 1360,5 godina zatvora!

Momčilu Krajišniku Ori je presudio 27 godina zatvora, ali je u žalbenom postupku kazna umanjena na 20 godina.

Žalbeno veće ukinulo je presudu Momčilu Krajišniku za zločine ubistva, istrebljenja i delimično progona, a potvrdilo osudu za deportacije, prisilno premeštanje i progone. Od četiri razmatrane žalbe Momčila Krajišnika, Žalbeno veće je prihvatilo samo jednu, što je rezultiralo odbacivanjem osuđujućih presuda za ubistva, istrebljenja i, delimično, progone. Sve ostale žalbe su odbačene.

Drugostepeno veće je potvrdilo nalaz iz prvostepene presude da je osnovni cilj udruženog zločinačkog poduhvata u kojem je učestvovao Krajišnik bio da se izmeni etnički sastav na delovima teritorije BiH koje je odredilo vođstvo bosanskih Srba, kao i da je taj cilj prvenstveno ostvarivan deportacijama, prisilnim premeštanjem i progonima nesrpskog stanovništva.

Slučaj Stanislava Galića u drugostepenom postupku okončan je izricanjem kazne doživotnog zatvora, umesto prvobitnih 20 godina. To je 2006. godine bila prva doživotna kazna u Tribunalu od njegovog osnivanja. Žalbeno veće odbilo je svih 19 osnova za žalbu, smatrajući da je kazna od 20 godina zatvora previše blaga.

Mladićev sin otkrio najnoviju ucenu Haškog tribunala: Mog oca su hteli da strpaju u ludnicu (VIDEO)

Ori i Karadžić

Sudija Ori prvobitno je bio određen da sudi i Radovanu Karadžiću, ratnom lideru bosanskih Srba, ali je u avgustu 2008. godine ta odluka promenjena. Iz Haga je tada saopšteno da je jedini razlog što je slučaj Karadžić bio dodeljen tom veću bio taj što je Tužilaštvo svojevremeno nagoveštavalo da planira da spoji slučaj Karadžić sa slučajem Momčila Perišića, koji je već bio dodeljen tom veću.

Pošto je Tužilaštvo saopštilo da ne planira da spoji ova dva slučaja, predsednik Tribunala je, u skladu s pravilnikom, odlučio da predmet Karadžića prebaci drugom sudiji.

Šešelj: Protiv Mladića nema nikakvih konkretnih dokaza, Zapad hoće da proglasi Srbe zločincima!

Lider SRS Vojislav Šešelj rekao je da se za Mladića očekuje rigorozna kazna, najteža, što podrazumeva ili doživotnu kaznu ili 40 godina zatvora.

- Kako god, to će za generala Mladića biti smrtna kazna. Iako protiv njega nema nikakvih konkretnih dokaza, iako tokom suđenja nije dokazana bilo kakva njegova krivica, osudiće ga za genocid koji se nije dogodio – poručio je Vojislav Šešelj.

Šešelj napominje i da su u Srebrenici dovlačili leševe i sa drugih delova Bosne samo da bi broj navodno ubijenih muslimana bio veći.

-U svakom slučaju, po konvenciji o genocidu, ne postoji nijedan uslov da se to što se u Srebrenici dogodilo proglasi za genocid. Nije ubijeno nijedno dete, nijedna žena ili muškarac – poručio je lider SRS.

Kako je rekao Šešelj, gotovo cela Evropa je antisprska, a to je pokazala mnogo puta.

- Glavni krivci za izbijanje rata nikada nisu procesuirani. Ni Tuđman ni Izetbegović. Kad se pogleda lista optuženih i osuđenih pred Haškim tribunalom, odmah se vidi da je tu ogroman broj Srba, a samo par muslimana i Hrvata. Zapad samo hoće da proglasi Srbe zločincima! To je početak i kraj priče - rekao je Šešelj.
Pogledaj vesti o: Hag,   Ratko Mladić

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.