Haški spisi o trgovini ljudskim organima uskoro u Beogradu

Izvor: Blic, 25.Maj.2008, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Haški spisi o trgovini ljudskim organima uskoro u Beogradu

Tužilaštvo Haškog tribunala uskoro će Beogradu dostaviti materijale koje su haški istražitelji prikupili povodom tvrdnji o trgovini organima otetih Srba sa Kosova, izjavila je za "Blic nedelje" Olga Kavran, portparol Tužilaštva.



- Izaći ćemo u susret molbi srpskog Tužilaštva za ratne zločine i poslati tražene materijale - rekla je Olga Kavran, ali nije mogla ništa da kaže o obimu i sadržini spisa.

Za razliku od Tužilaštva u Hagu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Državno tužilaštvo Albanije se i dalje oglušuje o molbu srpskog Tužilaštva za ratne zločine za pružanje pomoći u istrazi o ovom slučaju. Umesto da odgovori Beogradu, Tirana je saopštila da će "sarađivati s Haškim tribunalom ako sud bude želeo da istražuje optužbe Karle del Ponte" o trgovini ljudskim organima otetih Srba sa Kosova i Metohije. Ispada da u Albaniji ne znaju da Hag od 2004. godine više ne vodi nove istrage.

Tražeći pomoć od albanskih kolega, tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević ih obaveštava da vodi krivični postupak kako bi proverio istinitost tvrdnji bivše glavne tužiteljke Karle del Ponte koje je iznela u svojoj knjizi "Lov, ja i ratni zločinci". Vukčević precizira da je reč o tvrdnjama da su tokom rata 1999. godine pripadnici OVK po naredbi svojih starešina, koji su sada vodeće ličnosti u političkom životu Kosova, otimali nealbance, prebacivali ih u Albaniju i zatvarali u logore. Tamo su zatvorenike mučili i zlostavljali, pa su im čak i vadili vitalne organe. U svom pismu Vukčević takođe obaveštava albansko državno tužilaštvo da je njegov tim, posle provera i saslušavanja određenog broja svedoka, došao do informacije da su u mestima Tropoja, Kukeš i rudnika Deva na severu Albanije postojali logori u kojima su zatvarani oteti civili, ali i logori za obuku pripadnika OVK. Vukčević je napomenuo da raspolaže informacijama o torturi i mučenju zatvorenika, masovnim grobnicama, kao i da ispituje da li su zarobljenicima vađeni organi i prodavani.

Srpski tužilac za ratne zločine je zamolio albansko državno tužilaštvo i da pronađe dokumenta o postojanju logora za obuku OVK, kao i logora u kojima su držani ztavorenici, informacije o torturi i mučenju otetih lica, a posebno informacije o transplantaciji ljudskih organa i da prikupljene materijale dostavi tužilaštvu u Beogradu.

Navodi iz knjige Karle del Ponte

U svoj knjizi Del Ponteova je napisala da je da je grupa "pouzdanih" novinara kazala istražiteljima Unmika da su u leto 1999. kosovski Albanci prebacili oko 300 otetih osoba u kampove na severu Albanije. Mlađi i zdraviji zatvorenici su posle prebačeni u Burel i okolinu, a jedna grupa je pritvorena u blizini žute kuće, u jednoj sobi koja je služila kao operaciona sala u kojoj su hirurzi žrtvama vadili organe. Potom su preko tiranskog aerodroma organi iznošeni iz Albanije i dostavljani klijentima u inostranstvu koji su ih plaćali. Del Ponteova je napisala i da je tim haških istražitelja i Unmika obišao žutu kuću, koja je bila prekrečena u belo, ali da su našli tragove žute boje. Istražitelji su tamo pronašli delove gaze, plastične kese za infuziju, prazne bočice s lekovima, tragove krvi... Na kraju je haško tužilaštvo odustalo od istrage, smatrajući da nema dovoljno dokaza.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.