Haradinaj uhapšen, ponovo suđenje

Izvor: B92, Beta, 21.Jul.2010, 09:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Haradinaj uhapšen, ponovo suđenje

Beograd -- Žalbeno veće Haškog tribunala izreći će pravosnažnu presudu nekadašnjem zapovedniku OVK Ramušu Haradinaju i saradnicima Idrizu Baljaju i Ljahu Brahimaju.

Prvostepenom presudom, Haradinaj i Baljaj oslobođeni su krivice za zločine nad Srbima, Romima i Albancima u okolini Dečana 1998.

Trećeoptuženi Brahimaj je, zbog okrutnog postupanja prema zarobljenicima, osuđen na šest godina zatvora.

Prema poslednjim informacijama, Haradinaj će se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pojaviti u sudnici Haškog tribunala, bez obzira na ranije najave da se neće pojaviti na izricanju presude.

Prvostepenom presudom, izrečenom početkom aprila 2008. godine, Haradinaj i drugooptuženi Idriz Baljaj oslobođeni su krivice po svih 37 tačaka optužnice za zločine nad Srbima, Romima i Albancima u okolini Dečana 1998.

Trećeoptuženi Ljah Brahimaj osuđen je na šest godina zatvora zbog okrutnog postupanja prema zarobljenicima u logoru OVK u selu Jablanica.

Žalbom na tu presudu, tužilaštvo je zatražilo da apelaciono veće Tribunala naloži delimično ponavljanje suđenja Haradinaju po šest od 37 tačaka optužnice koje su se odnosile na zločine nad pritvorenicima u jablaničkom logoru.

Tužilaštvo Haškog tribunala je u žalbi istaklo da je "atmosfera uznemiravanja i zastrašivanja" svedoka obeležila suđenje, kao i da su sudije u presudi navele da su "mnogi svedoci navodili strah kao razlog zašto ne žele da se pojave pred sudom i svedoče".

Pravosnažna presuda će biti izrečena u 9.30 časova u Haškom sudu.
Pogledaj vesti o: Hag

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.