Hag pritvorio Haradinaja

Izvor: Politika, 21.Jul.2010, 23:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hag pritvorio Haradinaja

Apelaciono veće odlučilo da suđenje bivšem komandantu OVK bude ponovljeno zbog zastrašivanja svedoka

Suđenje bivšem zapovedniku OVK Ramušu Haradinaju, optuženom za zločine na Kosovu 1998. godine, biće delimično ponovljeno. Tako je odlučilo apelaciono veće Haškog tribunala, usvajajući žalbu tužilaštva na oslobađajuću presudu izrečenu u prvostepenom postupku.

Haradinaj, koji nije nameravao da prisustvuje izricanju presude, uhapšen je prekjuče na >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Kosovu, po zapečaćenom nalogu Haškog tribunala, i prebačen u Hag.

Nerma Jelačić, portparol tribunala, saopštila je da je, po donošenju odluke o novom suđenju, predsedavajući sudija Patrik Robinson skinuo oznaku poverljivosti sa naloga za hapšenje Haradinaja, izdatog 19. jula. Iako je posredstvom advokata, prošle nedelje obavestio tribunal da se odriče prava da prisustvuje izricanju pravosnažne presude, Haradinaj je juče ujutro bio u sudnici.

Zasedanju je prisustvovao i trećeoptuženi Ljah Brahimaj, koga je tribunal u prvostepenom postupku osudio na šest godina zatvora. Prema rečima sudije Robinsona, u Hag će iz Prištine biti prebačen i drugooptuženi Idriz Baljaj, koji je kao i Haradinaj bio oslobođen krivice. Baljaj na Kosovu izdržava kaznu zbog drugih krivičnih dela. Po naređenju apelacionog veća, sva trojica dočekaće novo suđenje u pritvoru tribunala u Sheveningenu.

Prema odluci drugostepenog veća, pretresno veće nije dobro procenilo uticaj zastrašivanja svedoka na pravičnost suđenja i propustilo je da preduzme primerene korake da osigura njihove iskaze. „Ta greška potkopala je pravičnost suđenja i prouzrokovala da pravda ne bude sprovedena”, naznačio je sudija Robinson.

Suđenje će biti ponovljeno po šest od 37 tačaka optužnice koje se odnose na zločine nad pritvorenicima u zarobljeničkom logoru OVK u selu Jablanica, kod Dečana, od marta do septembra 1998. godine.

Tim tačkama, Haradinaju, Baljaju i Brahimaju na teret su stavljena ubistva, okrutno postupanje i nehumani postupci i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Apelaciono veće prihvatilo je argument tužilaštva da prvostepeni proces nije bio pravičan zato što pretresno veće nije uložilo dovoljno napora da sasluša dva ključna svedoka protiv optuženih. Svedoci Šefćet Kabaši i osoba čiji je identitet zaštićen bili su pripadnici OVK u Jablanici. Oni su pred tribunalom odbili da svedoče, iako su prethodno tužilaštvu dali izjave u kojima su optuživali Haradinaja, Baljaja i Brahimaja.

Pretresno veće je na prvostepenom suđenju počinilo grešku uskraćujući tužilaštvu dodatno vreme da obezbedi iskaze ključnih svedoka. Time je sprečeno da pravda bude zadovoljena, navodi se u odluci koja je doneta većinom glasova sudija, uz protivljenje predsedavajućeg Robinsona.

Apelaciono veće odbacilo je žalbu tužilaštva na oslobađajuću presudu Baljaju po drugim tačkama optužnice za silovanje i ubistva, kao i žalbu Brahimaja na kaznu od šest godina zatvora na koju je bio osuđen zbog zločina iz drugih tačaka optužnice.

Prvostepenom presudom, izrečenom početkom aprila 2008. godine, Haradinaj i drugooptuženi Idriz Baljaj oslobođeni su krivice po svim, a 37 ih je, tačkama optužnice za zločine nad Srbima, Romima i Albancima. Trećeoptuženi Ljah Brahimaj bio je osuđen na šest godina zatvora zbog okrutnog postupanja prema zarobljenicima u logoru OVK u selu Jablanica.

Na zastrašivanje i uznemiravanje svedoka na Kosovu ukazalo je i sudsko veće u prvostepenoj presudi u kojoj je naznačeno i da su počinjeni zločini nad Srbima i Albancima koje je OVK smatrala nelojalnim, ali ne i da je dokazana krivica Haradinaja i Baljaja.

Haradinaj je bio vođa OVK u okolini Dečana, Baljaj je komandovao specijalnom jedinicom „Crni orlovi”, a Brahimaj je bio član Glavnog štaba OVK i zapovednik pritvora za zarobljenike. Suđenje je počelo 5. marta 2007. godine. Tužioci su pred sudsko veće tokom procesa izveli 81 svedoka, a dvojica su odbila da svedoče uprkos obavezujućem nalogu suda. Tribunal je na privremenu slobodu do početka suđenja, Haradinaja pustio 9. juna 2005, a kasnije mu je, na zahtev odbrane i uprkos protivljenju tužilaštva, dozvolio da u ograničenoj meri javno nastupa na Kosovu kao lider Alijanse za budućnost Kosova.

Tokom trajanja postupka, bivša tužiteljka Karla del Ponte ukazivala je na problem sa zastrašivanjem svedoka, a mediji su preneli da su pod sumnjivim okolnostima stradala čak devetorica svedoka protiv Haradinaja.

------------------------------------------

Presedan tribunala

Suđenje Ramušu Haradinaju i ostalim optuženima u tom procesu prvi je proces u istoriji Haškog tribunala koji će biti ponovljen, izjavila je predstavnica suda Nerma Jelačić.

Na redovnom susretu s novinarima u Hagu, Jelačićeva je precizirala da je Haradinaj, po nalogu tribunala, uhapšen na Kosovu u saradnji s Euleksom. Sledeći korak u postupku biće imenovanje sudskog veća koje će voditi ponovljeni proces, naznačila je Jelačićeva.

------------------------------------------

Vekarić: Pobeda Bramerca

Odluka Haškog tribunala je velika pobeda tužilaštva tog suda u borbi za prava žrtava, ocenio je zamenik tužioca za ratne zločine Srbije Bruno Vekarić. „Odluka suda u Hagu velika je pobeda glavnog tužioca Serža Bramerca i njegovog tima u borbi za prava žrtava”, kazao je Vekarić.

On nije želeo da komentariše odluku Haškog tribunala da se Haradinaju sudi ponovo po šet tačaka optužnice pošto, kako je kazao, ne želi svojim izjavama da vrši pritisak na sud u Hagu.

„Naša saradnja sa Tužilaštvom Haškog tribunala je odlična i u svakom trenutku smo spremni da podržimo predmet na način predvođen statutom tribunala. To je naša obaveza i na osnovu Zakona o saradnji sa tribunalom”, rekao je Vekarić.

----------------------------------------------

Ljajić: Prilika da se zadovolji pravda

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić ocenio je da je odluka o delimičnom ponavljanju suđenja bivšem premijeru Kosova Ramušu Haradinaju ispravna i da može pozitivno uticati na buduću saradnju Srbije sa sudom u Hagu. „Ovo će biti prilika da se iznesu novi dokazi, ispitaju novi svedoci. Naš cilj nije da prejudiciramo odluku sudskog veća protiv Ramuša Haradinaja, naš jedini cilj je da se ustanovi puna istina i zadovolji pravda”, kazao je Ljajić.

On je naveo da je u prvobitnom postupku protiv Haradinaja bilo dosta manjkavosti, pa su svedoci bili zastrašivani ili fizički uklonjeni.

Ljajić je rekao i da je odluka doneta bez bilo kakvog pritiska na Haški sud i istakao profesionalnu ulogu i odnos Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom u slučaju protiv Haradinaja. „Mi smo i tokom prvobitnog postupka predali sve što je tribunal od nas zatražio, predaćemo i sve ono što će tribunal tražiti u ovom ponovljenom postupku”, kazao je Ljajić.

-------------------------------------------

Odbrana iznenađena

Majkl O’Rajli, šef tima branilaca Ramuša Haradinaja, izjavio je da je odbrana iznenađena odlukom o delimičnom ponavljanju suđenja bivšem premijeru Kosova i da će sada raditi na njegovom što bržem povratku u Prištinu. „Za nas je sada najvažnije prvo da obezbedimo što brži povratak gospodina Haradinaja na Kosovo, i drugo, da se što brže odredi datum ponovnog suđenja”, rekao O’Rajli, a prenosi služba za informisanje opozicione Alijanse za budućnost Kosova, koje je Haradinaj lider.

Advokat je naveo da treba imati u vidu da je Haradinaj pre dve godine jednoglasnom odlukom sudskog veća oslobođen po svim tačkama optužnice za ratne zločine.

Dorotea Čarnić

objavljeno: 22.07.2010.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.