Izvor: Radio Slobodna Evropa, 16.Mar.2015, 13:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hag odbio zahtjev Hadžića za puštanje na slobodu

Haški tribunal odbio je zahtjev Gorana Hadžića za privremeno puštanje na slobodu zbog liječenja u Srbiji pošto mu je dijagnostikovan rak.

Hadžiću je u novembru dijagnostikovan tumor mozga u finalnoj fazi.

Odbrana je zatražila da bivši predsjednik Republike Srpske Krajine bude privremeno pušten na slobodu na 12 ili više sedmica radi terapije na Onkološkom institutu Vojvodine.

U zahtjevu je napomenuto da je Srbija pružila garancije, te da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << ne postoji opasnost od bjekstva pošto bi optuženi, bez ljekarske nege, sebi dodatno skratio život.

Tužilaštvo se usprotivilo zahtjevu odbrane, navevši, između ostalog, da se Hadžić nije dobrovoljno predao Tribunalu i da je sedam godina bio u bjekstvu.

Sudsko vijeće je, kako je navedeno u odluci od 13. marta, odbacilo Hadžićev zahtjev pošto je, na osnovu mišljenja eksperata, zaključilo da optuženi ima svu potrebnu i adekvatnu njegu u Hagu, gdje je pod ljekarskim nadzorom.

Hadžić je pred Haškim tribunalom optužen za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u Hrvatskoj od 1991. do 1995. godine.

Uhapšen je u julu 2011. godine na Fruškoj gori i izručen Tribunalu, gdje se prilikom prvog pojavljivanja pred sudom izjasnio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice.

Suđenje mu je počelo 16. oktobra 2012, a tužilaštvo je 9. aprila prošle godine završilo iznošenje dokaza. Izvođenje dokaza odbrane počelo je u julu.
Pogledaj vesti o: Hag,   Goran Hadžić

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.