Hag odbio zahtev Miletića za puštanje na slobodu

Izvor: Mondo, 23.Okt.2018, 19:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hag odbio zahtev Miletića za puštanje na slobodu

Sud u Hagu odbio je zahtev generala Vojske Republike Srpske Radivoja Miletića da bude prevremeno oslobođen pošto je odslužio dve trećine kazne od 18 godina na koju je osuđen zbog progona i ubistva muslimana u Srebrenici 1995.

Foto: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

U obrazloženju odluke, američki sudija Teodor Meron kao odlučujući faktor naveo je težinu zločina za koje je general Miletić bio proglašen krivim.

Po presudi, Miletić je, >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << kao oficir Glavnog štaba VRS, odigrao jednu od ključnih uloga u planiranju i sprovođenju progona srebreničkih muslimana.

Sudija Meron je predsednik sudskog Mehanizma u Hagu, pravnog naslednika Haškog tribunala.

General Miletić (70) kaznu služi u Finskoj, a Tribunalu se dobrovoljno predao 2005. Dve trećine kazne Miletić je odslužio 17. maja.

Tribunal je u junu 2010. Miletića osudio na 19 godina zatvora zbog ubistva, progona i prisilnog premeštanja muslimanskog stanovništva iz SRebrenice, u julu 1995.

Apelaciono veće Tribunala usvojilo je delimično, u januaru 2015, žalbu generala Miletića i smanjilo mu je kaznu na 18 godina zatvora.
Pogledaj vesti o: Hag

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.