Hag ne da Sarajevu dokaze o zločinima

Izvor: Vesti-online.com, 01.Mar.2010, 13:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hag ne da Sarajevu dokaze o zločinima

Na međunarodnoj konferenciji u Hagu, održanoj 22. i 23. februara, zaključeno je da arhiva Haškog tribunala koja se odnosi na rat u BiH ipak neće biti smeštena u Sarajevo, već će ostati u Hagu ili će biti premeštena u neku evropsku državu, kaže u razgovoru za "Vesti" Branislav Dukić, predsednik Saveza logoraša.

- Dokumentacija ne može doći u Sarajevo, kako su to tražili Bošnjaci, nego će ostati ili u Hagu ili u nekoj evropskoj državi. To je zaključak i nadam >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << se da će biti ispoštovan, jer se prvi put na jednoj međunarodnoj konferenciji čuo govor i vapaj srpskih žrtava da karakter rata ne može biti da su Srbi agresori, a Bošnjaci i Hrvati žrtve. Mnogi su nam rekli da su prvi put čuli o stradanju Srba, a Dejvid Švendiman je sudije i tužioce u BiH nazvao "hibridnim", priznajući da je tačno ono što ja kažem, a to je da nisu procesuirani zločini nad Srbima.

Nije li to licemerno od Švendimena, jer je on do juče bio šef Odeljenja za ratne zločine Tužilaštva BiH koje je podiglo optužnice za 66 Srba i devet Bošnjaka?

- Mislim da je bio iskren. On je jasno rekao da su mu bile skučene ruke, da nije mogao da radi. Verovatno je shvatio kada je otišao odavde kako se ovde deli "pravda".

Šta će biti sa predmetima koji su u fiokama kao što su Dobrovoljačka, Tuzlanska kolona i brojni logori za Srbe?

Prvi čovek Saveza logoraša Branislav Dukiću tvrdi da je predsednica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić na konferenciji u Hagu optužila Srbe da su nad Albancima počinili genocid i urbicid (zločin koji se ogleda u sistematskom rušenju urbanih područja).

- Zamislite, Kandićeva je na konferenciji u Hagu pitala zašto nema predstavnika Kosova, jer, kako je rekla, "nad njima je počinjen i urbicid i genocid". Uopšte nisam želeo da je komentarišem, niti želim bilo kakav kontakt sa njom. Kandićeva u svojim izveštajima nikada nije pokazala sažaljenje prema srpskim žrtvama u BiH - tvrdi Dukić.

Možete li mu onda verovati da će zaista podići optužnice?

- Ne verujemo mu. Kako da mu verujemo kada preti srpskim žrtvama. Njemu je nemoguće verovati baš kao i Nataši Kandić.

Zašto je Savez logoraša nedavno odbio da podrži inicijativu za osnivanje Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim dešavanjima i drugim teškim povredama ljudskih prava u bivšoj Jugoslaviji (REKOM )?

- Srpski logoraši ne žele nikakav vid saradnje sa Natašom Kandić i predstavnicima beogradskog Udruženja "Žene u crnom", čiji je prevashodni cilj da se Srbi proglase zločincima i jedinim krivcima za ratna dešavanja na prostoru bivše Jugoslavije, a svi ostali prikažu žrtvama srpskog zločina. Dobili smo informaciju da je Kandićka dobila dva i po miliona dolara da forsira ideju da su Srbi genocidni. To je pokušala reći i na konferenciji u Hagu, ali su je srpske žrtve izviždale i bukvalno popljuvale.
Pogledaj vesti o: Hag

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.