Izvor: B92, 09.Dec.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hag: Veće za spajanje slučajeva

Hag -- U Hagu je određeno sudsko veće koje će odlučivati o zahtevu haškog optuženika Stojana Župljanina da se njegovo suđenje spoji sa suđenjem Radovanu Karadžiću.

To sudsko veće činiće sudije Haškog suda O-Gon Kvon, Jan Bonomi i Kevin Parker. Kako je saopšteno u Tribunalu, sve strane u postupku imaju rok do 19. decembra da se izjasne o sastavu veća. Stojan Župljanin je 3. decembra tražio od Haškog tribunala da njegov predmet pripoji predmetu Radovana >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Karadžića, radi fer suđenja i u interesu pravde.

Kako je navedeno u zahtevu, odbrana smatra da bi spajanje tih slučajeva pomoglo sudskom veću da bolje razume istorijske okolnosti u vreme događaja za koje se terete optuženi.

Župljaninov slučaj spojen je u septembru s predmetom koji se vodi protiv Mića Stanišića.

Župljanin je uhapšen 11. juna u Pančevu, devet godina od podizanja optužnice, a tereti se za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja na teritoriji Bosne i Hercegovine tokom 1992. godine.

Radovanu Karadžiću, koji je u julu ove godine uhapšen i prebačen u pritvor u Sheveningenu, u Haškom tribunalu sudi se za najteže zločine počinjene tokom rata u Bosni i Hercegovini, od masakra u Srebrenici do opsade Sarajeva.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.