Hag: Presuda po tužbi Hrvatske 3. februara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Jan.2015, 17:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hag: Presuda po tužbi Hrvatske 3. februara

Međunarodni sud pravde u Hagu saopštio je danas da će 3. februara izreći presudu po tužbi Hrvatske protiv Srbije, u vezi sa primenom Konvencije o sprečavanju i kažnjavanu genocida.

Početak izricanja presude zakazan je za 10.00 časova, a kako je navedeno u saopštenju koje objavljeno na sajtu Suda, presuda koju će pročitati predsedavajući Sudskog veća Peter Tomka biće obavezujuća i na nju neće biti prava žalbe.

Srpski pravni tim očekuje da Međunarodni >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sud pravde (MSP) u Hagu odbije hrvatsku tužbu protiv Srbije, kao i da utvrdi da su oružane snage Hrvatske tokom i posle akcije Oluja počinile masovne zločine nad srpskim narodom, rekao je u sredu šef srpskog pravnog tima Saša Obradović Tanjugu.

"Pravni tim koji je zastupao Srbiju u sporu protiv Hrvatske pred Međunarodnim sudom pravde očekuje da tužba Hrvatske bude odbijena. To je ono što očekujemo i čemu se nadamo u ovom postupku",

Hrvatska, predvođena tadašnjim predsednikom Franjom Tuđmanom, je 2. jula 1999. godine pokrenula postupak pred MSP protiv tadašnje SRJ zbog navodnog kršenja Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida tokom oružanih sukoba na teritoriji te Republike od 1991. do 1995. godine.

Srbija je odgovorila kontratužbom 10 godina kasnije, koja se zasniva na istom činjeničnom i pravnom osnovu na kome je podneta hrvatska tužba, odnosno na Konvenciji o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida.

Srbija je od MSP zatražila da operaciju "Oluja" koju su izvršile oružane snage Hrvatske proglasi za genocid nad srpskim narodom i tu državu proglasi krivom zbog kršenja Konvencije o sprečavanju genocida.
Pogledaj vesti o: Hag

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Presuda po tužbi Hrvatske 3. februara

Izvor: NoviMagazin.rs, 22.Jan.2015

Međunarodni sud pravde u Hagu saopštio je danas da će 3. februara izreći presudu po tužbi Hrvatske protiv Srbije, u vezi sa primenom Konvencije o sprečavanju i kažnjavanu genocida...Početak izricanja presude zakazan je za 10.00 časova, a kako je navedeno u saopštenju koje objavljeno na sajtu...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.