Hag: Karadžić ispitivao Egrlića

Izvor: S media, 05.Okt.2011, 18:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hag: Karadžić ispitivao Egrlića

Svedok optužbe protiv Radovana Karadžića danas opisao proterivanje muslimana iz opštine Ključ u proleće i leto 1992. Nastavak unakrsnog ispitivanja sutra.

Svedok optužbe Asim Egrlić opisao je danas na sudjenju Radovanu Karadžiću u Medjunarodnom trobunalu u Hagu proterivanje muslimana iz opštine Ključ u proleće i leto 1992.

Po optužnici protiv tadašnjeg predsednika Republike Srpske, u opštini Ključ je progon nesrba imao razmere >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << genocida.

Nastavak suđenja Haradinaju 26. oktobra

Utvrđivanje istine o masakrima u Sarajevu

Počinje suđenje Darku Šariću

Egrlić koji je, kao zvaničnik Stranke demokratske akcije, bio predsednik Opštinskog veća, svedočio je da je Srpska demokratska stranka početkom maja 1992. nasilno preuzela vlast u Ključu.

Muslimani i Hrvati su potom, po rečima svedoka, bili podvrgnuti diskriminaciji, otpuštani s posla, a ograničena im je bila i sloboda kretanja.

- Posle sukoba 27. maja, muškarci nesrbi su masovno pritvarani, a žene, deca i starci prisilno premeštani - izjavio je Egrlić.

Svedok je, kako je rekao, bio uhapšen i zatim zatvoren u logorima u Staroj Gradiški, na Manjači i u Batkoviću kod Bijeljine, a oslobodjen je u razmeni zarobljenika januara 2003.

Egrlić je rekao da su muslimanske porodice morale da srpskim vlastima prepišu svu nepokretnu imovinu, pre nego što bi im bilo dozvoljeno da napuste Ključ.

Po povratku u taj grad posle rata, Egrlić je prisustvovao ekshumaciji desetina tela muslimana koje su srpske snage ubile i pokopale u masovne grobnice u okolini Ključa.

Karadžić koji se brani sam, tvrdio je u unakrsnom ispitivanju da je Egrlić bio uhapšen zbog sumnje da je naoružavao muslimanske formacije i "organizovao oružanu pobunu" protiv srpskih vlasti.

Optuženi je sugerisao i da su srpske vlasti u Ključu otežavale iseljavanje muslimana tražeći brojne dokumente, a Egrlić je to negirao. Rekao je da bi meštani "završili u šleperu na putu za Travnik" pošto bi potpisali da sve nepokretnosti ostavljaju srpskim vlastima.

Na Karadžićevu tvrdnju da su muslimanski civili "dobrovoljno" odlazili iz grada, svedok je uzvratio da su, naprotiv, bili prisiljeni i da je odlazak "bio pitanje života ili smrti".

Unakrsno ispitivanje Egrlića, Karadžić će završiti sutra.

(Beta)
Pogledaj vesti o: Hag

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Iskaz svjedoka o protjerivanju iz Ključa

Izvor: Nezavisne Novine, 05.Okt.2011

HAG - Svjedok optužbe Asim Egrlić opisao je danas na suđenju Radovanu Karadžiću u Međunarodnom trobunalu u Hagu protjerivanje Muslimana iz opštine Ključ u proljeće i ljeto 1992.

Nastavak na Nezavisne Novine...

MLADIĆ DANAS NA STATUSNOJ KONFERENCIJI U HAGU

Izvor: Kurir, 06.Okt.2011, 02:29

HAG - Pred Haškim tribunalom danas će biti održana statusna konferencija u postupku protiv bivšeg komandanta Vojske RS Ratka Mladića optuženog za genocid i ratne zločine u BiH...Sudija Alfons Ori razmotriće sa zastupnicima optužbe i odbrane napredak u pripremama sa suđenje...Mladić je optužen...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.