HOLANDSKI OFICIR: BIO SAM TALAC SRPSKE VOJSKE

Izvor: Kurir, 26.Jan.2011, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HOLANDSKI OFICIR: BIO SAM TALAC SRPSKE VOJSKE

HAG - Holandski oficir Markus Helgers (Marcus) posvedočio je na suđenju Radovanu Karadžiću pred Haškim tribunalom da su ga u maju i junu 1995. snage bosanskih Srba držale kao taoca kod radarske stanice na Jahorini.

Tadašnji predsednik Republike Srpske optužen je za uzimanje više od 200 "plavih šlemova" za taoce, krajem maja i početkom juna 1995, posle vazdušnih napada NATO na položaje i objekte Vojske RS.

Svedok Helgers izjavio je da je bio među nenaoružanim >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << vojnim posmatračima UN u Kasindolu kojima su 26. maja 1995 pripadnici Vojske Republike Srpske saopštili da su "u kućnom pritvoru" zbog vazdušnih udara NATO.

Prema rečima svedoka, srpski oficiri zapretili su da će biti pucano na svakog ko izađe.

Zajedno s drugim posmatračima, Helgersa su zatim prebacili na Grbavicu, u Sarajevu, gde im je naređeno da se presvuku u civilnu odeću, a sutradan, preko Pala, na Jahorinu, gde su smešteni u radarsku stanicu.

"Na Grbavici nam je mladi srpski vojnik koji je dobro govorio engleski rekao da smo uzeti za taoce i da će nas odvesti na radarsku stanicu na Jahorini i upotrebiti nas kao živi štit. Kazao nam je i da će nas po jednog ubijati svaki put kad NATO napadne na drugim mestima. Prema rečima tog vojnika, ako NATO napadne radarsku stanicu, a mi preživimo, bićemo ubijeni posle toga", kazao je Helgers.

Kako je rekao svedok, narednih 20 dana međunarodni posmatrači su u dvočasovnim smenama izvođeni na stražarsku kulu u neposrednoj blizini radarskih kupola, kao "živi štit" od NATO napada.

"Prvog dana rekli su nam da su predsednik bosanskih Srba ili njihova komanda naredili da budemo uzeti za taoce", naznačio je Helgers.

Kao dokaz, zastupnici optužbe su u sudnici prikazali snimke televizije sa Pala na kojima se neki od talaca vide vezani za stub u blizini kupola radara, okruženi stražarima.

Helgers je potvrdio da snimci verno odražavaju situaciju u kojoj je bio sa svojim kolegama.

Posle 20 dana međunarodni posmatrači su sa Jahorine prebačeni na Pale, gde su proveli još četiri dana tokom kojih je sa njima razgovarao visoki zvaničnik RS Nikola Koljević. Helgers je precizirao da je oslobođen 18. juna 1995, kada je s kolegama transportovan u Novi Sad, a potom u Zagreb.

U unakrsnom ispitivanju, Karadžić, koji se brani sam, tvrdio je da su međunarodni posmatrači bili "ratni zarobljenici", a ne taoci, zbog sumnje da su navodili NATO avione na ciljeve.

Potvrđujući da su optuživani za navođenje aviona, Helgers je odgovorio: "Po mom mišljenju, mi smo bili taoci zato što smo bili korišćeni kao 'živi štit' i nismo uživali prava ratnih zarobljenika. Na primer, oduzete su nam uniforme i nismo imali pristup Crvenom krstu".

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.