HAG: ŠEŠELJ U UTORAK U SUDNICI, NASTAVAK PET PROCESA

Izvor: Kurir, 31.Okt.2010, 14:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HAG: ŠEŠELJ U UTORAK U SUDNICI, NASTAVAK PET PROCESA

HAG - Rasprava o stanju u postupku protiv Vojislava Šešelja i nastavak suđenja Radovanu Karadžiću, te još četiri procesa, obeležiće iduću nedelju u radu Haškog tribunala.

Lider Srpske radikalne stranke trebalo bi da se u sudnici pojavi u utorak, 2. novembra, popodne.

Kako je Tribunal potvrdio krajem prošle sedmice, Šešelj je bio podvrgnut medicinskom zahvatu koji je protekao po planu, bez komplikacija, i u petak je vraćen u sudski pritvor u Sheveningenu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << />
Zbog toga što se podaci o zdravlju optuženih smatraju privatnim i poverljivim, sud nije saopštio detalje o intervenciji.

Tokom prošle statusne konferencije, u septembru, Šešelj je rekao da pati od srčane aritmije i tahikardije i da bi trebalo da bude podvrgnut zahvatu zvanom "ablacija" koji se obavlja laserskom sondom ubačenom u srce kroz krvne sudove na nogama.

Do kraja izvođenja dokaza Šešelju, optuženom za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH 1991-93, ostaje da se pretresno veće izjasni o više zahteva tužilaštva za uvođenje u spis obimne dokumentacije, većinom Šešeljevih knjiga i javnih nastupa.

Budući da je Šešelj najavio da neće izvoditi dokaze odbrane, po okončanju dokaznog postupka optužbe, strane bi mogle biti pozvane da pretresnom veću ulože završne podneske i zatim održe završne reči.

Suđenje je, posle jednog neuspelog pokušaja i Šešeljevog štrajka glađu, počelo u novembru 2007. Šešelj je u pritvoru Tribunala od 24. februara 2003. kada se dobrovoljno predao, odmah po objavljivanju optužnice protiv njega.

U nastavku suđenja Radovanu Karadžiću, koji je zakazan za sutra, optuženi, koji se brani sam, završiće unakrsno ispitivanje svedoka Per Antona Brenskaga (Brennskag), koji je 1994. bio vojni posmatrač UN u Sarajevu.

Brenskag je, prošlog petka, posvedočio da je Vojska Republike Srpske ispaljivala modifikovane avio-bombe na civilne objekte u Sarajevu, uključcujući zgradu televizije i pošte.

Karadžić je optužen za terorisanje civila u Sarajevu kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada; genocid u Srebrenici i još osam bosanskih opština; etničko čišćenje širom BiH i uzimanje vojnika Unprofora za taoce 1992-95. U procesu protiv Jovice Stanišića i Franka Simatovića-Frenkija, tužioci će sutra nastaviti svoj dokazni postupak.

Bivši načelnik Službe državne bezbednosti Srbije Stanišić i njegov pomoćnik Simatović optuženi su za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj i BiH 1991-95. Za četvrtak, 4. novembar zakazano je zasedanje u postupku protiv generala Momčila Perišića. Dokazni postupak nastaviće Perišićeva odbrana.

Bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije optužen je za pomaganje i podržavanje zločina nad nesrbima u Sarajevu, Srebrenici i Zagrebu 1993-95. Izvođenje dokaza optužbe u toku je i na suđenju bivšim zvaničnicima policije RS Stojanu Župljaninu i Mići Stanišiću, optuženim za progon nesrba 1992, kao i u procesu protiv bivšeg generala VRS Zdravka Tolimira, kome se na teret stavlja genocid u Srebrenici 1995.

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

Hag: Šešelj u utorak u sudnici, nastavak pet procesa

Izvor: Glas javnosti, 01.Nov.2010, 07:02

HAG - Rasprava o stanju u postupku protiv Vojislava Šešelja i nastavak suđenja Radovanu Karadžiću, te još četiri procesa, obeležiće iduću nedelju u radu Haškog tribunala...Lider Srpske radikalne stranke trebalo bi da se u sudnici pojavi u utorak, 2. novembra, popodne...Kako je Tribunal potvrdio...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.