Grubješić: Utisak da Holanđani više ne zatežu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Nov.2012, 20:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grubješić: Utisak da Holanđani više ne 'zatežu'

HAG -

Potpredsednica Vlade Srbije za evropske integracije Suzana Grubješić prenela je danas u Hagu članovima Komiteta za spoljne poslove holandskog parlamenta težnje Srbije da dogodine poče pregovore sa EU.

U razgovoru sa parlamentarcima iz Holandije - zemlje koja je poznata po tvrdom stavu prema evropskim integracijama Srbije - ona je naglasila da očekuje ispunjenje uslova nad uslovima u ovom trenutku, a to je normalizacija odnosa Beograda i Prištine. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Grubješić je istakla da Beograd i Priština imaju istorijsku priliku za istorijski dogovor.

Holandija je prethodnih godina insistirala na ostvarenju pune saradnje Srbije sa Tribunalom u Hagu kao uslovu za korake u približavanju EU, a Grubješić kaže da je stekla utisak da Holanđani "sada više ne zatežu, već nam daju podršku" na evropskom putu Srbije.

"U susretima u Hagu zaista sam osetila da imamo podršku Holandije za nastavak procesa evrointegracija i nadam se da će eksplicitnu podršku Srbiji dati njihov predstavnik u Evropskom savetu u decembru", kazala je ona na pitanje Tanjuga.

Grubješić je ocenila i da su nedavne oslobađajuće presude hrvatskim generalima nož u leđa proevropskim snagama u Srbiji.

Odluka o oslobađanju Gotovine i Markača i očekivana odluka o Haradinaju - "nož u leđa"

Tokom razgovora sa holandskim parlamentarcima, a i u kasnijem razgovoru s novinarima, Grubješić je istakla da su proevropske snage u Srbiji učinile puno da ubede građane da Tribunal nije antisrpski sud i da je odluka o oslobađanju Gotovine i Markača i očekivana odluka o Haradinaju "nož u leđa" proveropskim snagama u Srbiji.

"Mi se stalno trudimo i svoje zadatke izvršavamo i onda doživite da taj Tribunal koji bi trebalo da donese pomirenje u regionu i pravdu svim žrtvama donese dve oslobađajuće presude i ova treća je u najavi…. Svi o tome govore i verovatno će biti. Naravno da će to imati uticaj na dijalog, nemojmo da se pravimo da neće ", rekla je.

Po njenom mišljenju, država ne bi ipak trebalo da "kuka na nepravdu" i "misli da su svi protiv nas" već da "hrabro nastavi reforme".

"Ja mislim da je naša evropska budućnost, bez obzira na sve prepreke, sigurna i obezbeđena", istakla je.

Koliko su građani Srbije zainteresovani za pridruživanje EU

Ranije, u razgovoru s parlamentarcima, Grubješić je na pitanje koliko su građani Srbije zainteresovani za pridruživanje EU, navela rezultate novijih istraživanja koja kažu da je podrška 47-48 odsto.

Ona je ukazala da je podrška jača posle pozitivnih koraka Brisela, pa je u vreme ukidanja viza i stavljanja Srbije na "belu šengensku listu" ta podrška bila 70 posto.

Po njenim rečima, i odnos prema pitanju Kosova važan je za podršku EU.

"U Srbiji, nema evropskeptika iz ‘ideoloških razloga’, već zbog uslova koje EU postavlja Srbiji. To je deo razloga", objasnila je Grubješić.

Ipak, kako je istakla, evropske integracije su društveni proces koji uživa najveću podršku u našoj javnosti.

"Vlada je preuzela punu odgovornost i povlači veoma hrabre poteze. Iako je naš put ka Evropskoj uniji prepun prepreka, nastavljamo u tom pravcu. Evropske integracije su društveni proces sa najvećom podrškom javnosti u Srbiji, nijedna partija, nijedna institucija, nema takvu podršku među građanima", kazala je.

"Niko ni ne traži" priznanje Kosova

Upitana da li će Srbija priznati nezavisnost Kosova, ona je istakla da "ne možemo priznati nezavisnost", ali i primetila da "to niko ni ne traži", posebno s obzirom na činjenicu da pet od 27 zemalja EU nije priznalo Kosovo.

Holandske parlamentarce je, pored pitanja Kosova, interesovala i ekonomska situacija u Srbiji kao i reforma pravosuđa ali i stanje ljudskih prava i prava LGBT populacije.

Grubješić je kao "najveći izazov" na tom planu označila nezaposlenost od 26 odsto.

U Holandiji je, inače, ove godine – zbog krize - nezaposlenost skočila na 6.5 odsto.

Grubješić je istakla da su prioriteti Vlade Srbije ubrzavanje procesa evrointegracije, bolja ekonomsko-socijalna situacija i vladavina prava, u okviru koje je izdvojila reformu pravosuđa i borbu protiv korupcije.

Kad je reč o ljudskim i pravima manjina, Grubješić se posebno osvrnula na LGBT prava – koja su parlamentarce iz Holandije naročito interesovala – i istakla da postoji valjan pravni okvir, ali da se mora još dosta učiniti na sprovođenju donesenih zakona.

Grubješić je tokom dvodnevne posete Holandiji, sinoć prisustvovala manifestaciji koja je u Gradskoj kući organizovana s idejom da promoviše Srbiju kao zemlju kandidata za EU.
Pogledaj vesti o: Hag

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Grubješićeva: Holanđani više ne "zatežu", podržavaju nas ka EU

Izvor: Blic, 27.Nov.2012

Potpredsednica Vlade Srbije za evropske integracije Suzana Grubješić prenela je danas u Hagu članovima Komiteta za spoljne poslove holandskog parlamenta težnje Srbije da dogodine poče pregovore sa Evropskom unijom...U razgovoru sa parlamentarcima iz Holandije - zemlje koja je poznata po tvrdom stavu...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.