Ferhagen:Puna saradnje ostaje uslov

Izvor: B92, 14.Jun.2010, 23:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ferhagen:Puna saradnje ostaje uslov

Luksemburg -- Srbija neće moći dalje da napreduje u evrointegracijama bez pune saradnje s Haškim tribunalom, kaže Maksim Ferhagen nakon odluke EU da odobri SSP.

Ministarstvo spoljnih poslova Holandije navodi da je glavni haški tužilac Serz Bramerc zatražio da se vrši pritisak na Srbiju kako bi se obezbedila saradnja Beograda s Hagom.

"Puna saradnja s Haškim tribunalom biće uslov na svakom koraku ka članstvu u EU. Postoji 147 ovih koraka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i na svakom koraku države članice mogu uložiti veto", rekao je šef diplomatije Holandije.

"Neće biti daljeg kretanja ka EU bez pune, stalne saradnje s Haškim tribunalom. Srbija mora da nastavi da radi sve da bi uhapsila Hadžića i Mladića", kazao je Ferhagen.

On je naveo da su ministri EU u decembru pristali da predlože ratifikaciju SSP-a ako Bramercov izveštaj o saradnji bude zadovoljavajući.

"Budući da je to slučaj, održao sam reč i proces ratifikacije može da počne", rekao je Ferhagen.

Šef holandske diplomatije je rekao da su ministri EU razgovarali i o evrointegracijam Hrvatske i dodao da Hrvatska nije Haškom trubunalu dostavila potrebna dokumenta.

"Na zahtev Holandije kao i drugih zemalja, odlučeno je da puna saradnja s Haškim tribunalom mora biti krajnji uslov za završtak pristupnih pregovora u poglavlju o pravosuđu", rekao je Ferhagen.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.