Dvadeset godina bez kazne za tuzlansku kolonu

Izvor: Blic, 14.Maj.2012, 18:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dvadeset godina bez kazne za "tuzlansku kolonu''

Prošlo je tačno 20 godina od napada na kolonu Jugoslovenske narodne armije, koja se 15. maja 1992. godine povlačila iz Tuzle, u kojem je iz zasede ubijeno najmanje 50 vojnika JNA, a ranjeno 44.

Zločin "tuzlanska kolona" je izvršen 12 dana posle sličnog napada u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, u kojem su "zelene beretke", "Patriotska liga" i Teritorijalna odbrana Bosne i Hercegovine ubile 42 pripadnika JNA.

Haški tribunal je u slučaju "tuzlanska kolona", >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za četiri osobe dao oznaku "A", što znači da je na osnovu dostavljenih dokaza utvrđeno da postoji krivično delo ratnog zločina i dovoljno dokaza da se te osobe procesuiraju.

Međutim, Tužilaštvo BiH je, decembra 2009. prekinulo istragu protiv ratnog gradonačelnika Tuzle Selima Bešlagića i drugih u slučaju "tuzlanska kolona".

Starešina MUP-a BiH Ilija Jurišić je za ratni zločin u Tuzli prvostepenom odlukom Okružnog suda u Beogradu, septembra 2009. osuđen na 12 godina zatvora, a 2010. je tu odluku poništio Apelacioni sud pa je u toku novo suđenje u Specijalnom sudu u Beogradu.

Jurišić je prvostepenom presudom u Okružnom sudu bio proglašen krivim zbog upotrebe nedozvoljenih sredstava borbe. On se tereti je da je kao starešina MUP-a i dežurni Operativnog štaba Javne bezbednosti Tuzla, po naredbi nadređenog oficira, bošnjačko-hrvatskim jedinicama naredio napad na kolonu JNA mirno povlačila iz tog grada. Ponovljeno suđenje Jurišiću počelo je u Specijalnom sudu u Beogradu, jula 2011.

Najveći broj pripadnika JNA ubijenih u Tuzli, na predelu koji nosi ime Brčanska malta, sahranjen je na groblju Pučile u tom gradu. Tada je, prema prvostepenoj odluci Veća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu, u procesu protiv Jurišića, ubijeno najmanje 50 pripadnika JNA, uništena su vidno obeležena sanitetska vozila, a više desetina je ranjeno, najmanje 44 osobe.

Od pre dve godine počast žrtvama "tuzlanske kolone" odaje se i na samoj Brčanskoj malti. Za 15. maj su, uz bezbednosne mere, najavljeni polusatna komemoracija i verski obred na Brčanskoj malti a potom parastos na groblju.

Mediji u Republici Srpskoj navodili su da je, prema podacima koje su prikupile vlasti RS utvrđeno da je u napadu na kolonu JNA na Brčanskoj malti ubijeno 59 vojnika a oko 150 je ranjeno ili zarobljeno. Prema podacima pojedinih medija i drugih izvora iz Federacije BiH, "bilans bitke je 160 poginulih i 200 ranjenih vojnika JNA".

Povezane vesti: Slučaj Dobrovoljačka: Džombić naložio MUP-u da podnese prigovor Tužilaštvu Banjaluka šokirana, Sarajevo oduševljeno odlukom o Dobrovoljačkoj Obustavljena istraga protiv Ganića, Backovića i Divjaka za Dobrovoljačku Tužilaštvo BiH: Nije odlučeno o obustavljanju istrage protiv Divjaka i Ganića U ponedeljak nastavak suđenja Jurišiću
Pogledaj vesti o: Hag

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dvadeset godina bez kazne za "tuzlansku kolonu''

Izvor: Lajk.ba, 14.Maj.2012

Prošlo je tačno 20 godina od napada na kolonu Jugoslovenske narodne armije, koja se 15. maja 1992. godine povlačila iz Tuzle, u kojem je iz zasede ubijeno najmanje 50 vojnika JNA

Nastavak na Lajk.ba...

Dve decenije bez kazne za napad na "tuzlansku kolonu"

Izvor: Radio 021, 14.Maj.2012

Prošlo je tačno 20 godina od napada na kolonu JNA, koja se 15. maja 1992. povlačila iz Tuzle, u kojem je iz zasede ubijeno najmanje 50 vojnika JNA, a ranjeno 44.

Nastavak na Radio 021...

TUZLANSKA KOLONA: Dvadeset godina bez kazne

Izvor: Telegraf.rs, 15.Maj.2012, 09:04

Iz kolone JNA, koja se 15. maja 1992. povlačila iz Tuzle, iz zasede ubijeno najmanje 50 vojnika JNA, a ranjeno 44. Starešina MUP-a BiH Ilija Jurišić osuđen na 12 godina zatvora, ali je tu odluku poništio Apelacioni sud

Nastavak na Telegraf.rs...

Pomen žrtvama zločina Tuzlanske kolone

Izvor: Akter, 15.Maj.2012

Pomen žrtvama ratnog zločina "Tuzlanska kolona" održan je danas šetnjom Brčanskom maltom, mestu na kome je na današnji dan 1992. godine ubijeno najmanje 50 vojnika JNA

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.