Đorđeviću 27 godina zatvora

Izvor: RTS, 23.Feb.2011, 16:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đorđeviću 27 godina zatvora

Haški tribunal osudio Vlastimira Đorđevića na 27 godina zatvora, zbog zločina nad kosovskim Albancima 1999. godine. Đorđević proglašen krivim po svim tačkama optužnice.

Međunarodni tribunal za ratne zločine u Hagu osudio je danas penzionisanog generala MUP-a Srbije Vlastimira Đorđevića na 27 godina zatvora, proglasivši ga krivim za zločine nad kosovskim Albancima 1999. godine.

Šezdesetdvogodišnji Đorđević je proglašen krivim, po svim tačkama >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << optužnice koja ga tereti za prisilno premeštanje, deportacije, ubistva i progon Albanaca sa Kosova u prvih šest meseci 1999, kada je bio načelnik Resora javne bezbednosti MUP-a Srbije i pomoćnik ministra unutrašnjih poslova.

Ta krivična dela kvalifikovana su kao zločini protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja rata.

Presudom je utvrđeno i da je general Đorđević odgovoran za proterivanje stotina hiljada kosovskih Albanaca, kao i za ubistvo i premeštanje tela najmanje 724 albanska civila u masovne grobnice u Batajnici, Petrovom Selu, kod Kladova, i kod jezera Perućac, u okolini Bajine Bašte. Prikrivanje leševa kao dokaza zločina naredio je tadašnji predsednik SRJ Slobodan Milošević, presudio je Tribunal.

Ti zločini, po presudi, počinjeni su u okviru udruženog zločinačkog poduhvata, čiji je cilj bilo trajno i nasilno uklanjanje albanskog stanovništva sa Kosova, radi promene etničke ravnoteže i obezbeđivanja trajne srpske kontrole u pokrajini.

Sudija: Đorđević znao zlodela

Obrazlažući presudu, sudija Kevin Parker je kao neke od učesnika tog poduhvata naveo tadašnjeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića, potpredsednika Savezne vlade Nikolu Šainovića, ministra policije Srbije Vlajka Stojiljkovića i samog Đorđevića.

"Srpske snage, uključujući policiju, Vojsku Jugoslavije i dobrovoljačke i paravojne formacije, podvrgle su, u tom cilju, albansko civilno stanovništvo sistematskim i raširenim napadima terorisanja i nasilja, uključujući proterivanje, ubistva, uništavanje naselja i pljačku", naveo je Parker.

General Đorđević je, po presudi, imao efikasnu kontrolu nad policijskim snagama na Kosovu i znao je za njihova zlodela.

U završnoj reči, jula prošle godine, tužioci su zatražili da general Đorđević bude kažnjen sa 35 godina zatvora ili doživotnim zatvorom, a odbrana je zahtevala da Đorđević bude oslobođen krivice.

Suđenje Đorđeviću počelo je u Hagu 27. januara 2009, a tužioci su izvođenje dokaza završili u oktobru te godine. Završne reči optužbe i odbrane održane su u julu 2010. godine.

Posle višegodišnjeg skrivanja, Đorđević je uhapšen u Budvi, 17. juna 2007. godine, posle čega su ga vlasti Crne Gore izručile Tribunalu. U prvom pojavljivanju pred Tribunalom izjavio je da nije kriv za zločine za koje je optužen.

Tokom 199 dana suđenja, optužba je izvela 105 svedoka, a odbrana 28. Iznošenje završnih reči održano je 13. i 14. jula prošle godine.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Generalu Đorđeviću 27 godina zatvora

Izvor: Danas, 23.Feb.2011

Tribunal u Hagu juče osudio penzionisanog generala MUP Srbije Vlastimira Đorđevića na 27 godina zatvora zbog zločina nad kosovskim Albancima 1999. godine.

Nastavak na Danas...

Đorđeviću 27 godina zatvora

Izvor: BBC na srpskom, 24.Feb.2011, 12:41

Sud u Hagu osudio je penzionisanog generala srpske policije Vlastimira Đorđevića zbog zločina počinjenih nad kosovskim Albancima.

Nastavak na BBC na srpskom...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.