Delević: Što pre premostiti hašku prepreku

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Feb.2009, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Delević: Što pre premostiti hašku prepreku

BEOGRAD - Direktorka Kancelarije Vlade Srbije za evropske integracije Milica Delević izjavila je danas Tanjugu da je hapšenje i izručivanje optuženih za ratne zločine dugoročni uslov za brže približavanje Evropskoj uniji, i da je tu prepreku neophodno što pre otkloniti.

Evropska integracija Srbije strateški cilj

Delević je, u intervjuu Tanjugu, rekla da je bolje taj problem rešiti što pre, umesto spekulisati koliko Srbija još može da napreduje u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << evropskim integracija pre nego što je "haški uslov" potpuno zaustavi.

"Možemo da razmatramo da li će se u ovom koraku isprečiti hapšenje i izručivanje ili će se isprečiti na sledećem koraku, ali jasno je da to ostaje dugoročni uslov za brže približavanje Srbije EU. Zato mi se čini celishodnijim razmišljanje o tome kako da se ovaj uslov, na čemu vlada Srbije veoma intenzivno radi, što pre ispuni, više nego razmišljanje koliko možemo dalje pre nego što nas ovaj uslov ponovo zaustavi", rekla je Delević.

Ona je istakla da je tokom nedavne posete evropskog komesara za proširenje Olija Rena Beogradu, vlastima Srbije upućena poruka ohrabrenja da EU, i pored ekonomske krize sa kojom se suočava, ne odustaje od integracije Zapadnog Balkana.

"Najvažnija poruka koju smo imali prilike da čujemo od komesara Rena i od predsednika Tadića jeste da evropska integracija Srbije ostaje strateški zajednički cilj i Srbije i EU, i da EU ostaje privržena završavanju tog nezavršenog posla integracije Zapadnog Balkana, pri čemu je integracija Srbije jedan značajan deo, i da Srbija ostaje privržena ispunjavanju svih obaveza koje su važne za konačno ostvarivanje tog cilja", rekla je Milica Delević.

Prema njenim rečima, moguće je da će zbog ekonomske krize u EU doći do preraspodele vremena i pažnje na goruće unutrašnje probleme, ali da se svakako neće odustati od strategije proširenja na Zapadni Balkan.

Komentarišući izjavu Rena da Srbija ne bi trebalo da podnosi kandidaturu za članstvo u EU pre nego što se osigura efikasna primena Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i Privremenog trgovinskog sporazuma, Delević je rekla da će vlasti Srbije uzeti u obzir stav evropskih partnera.

"Savet za evropske integracije, koji je održan krajem prošle godine, ovlastio je vladu da traži najbolji trenutak da Srbija podnese zahtev za članstvo, i verujem da je poseta komesara Rena bila jedna od faza na putu razmišljanja kristalizacije stava o tome šta je to najbolji trenutak", rekla je ona.

"Kada je u pitanju podnošenje zahteva za članstvo, to je odluka koja se donosi na najvišem političkom nivou, ali se uvažavaju različiti faktori: osećanje regionalne dinamike, zatim dogovor sa evropskim partnerima koji treba da prihvate taj zahtev, i konačno uverenje da podnosite zahtev u trenutku da ste sigurni da će on naići na dobar prijem zbog toga što ste uradili važne stvari kod kuće", rekla je Delević.

Proces približavanja spor i kontinuiran proces

Ona je dodala da je proces približavanja spor i kontinuiran proces, koji zahteva strpljiv i dugotrajan rad, ne uvek merljiv velikim i atraktivnim koracima, ali da su građani svesni da je put ka EU podjednako važan koliko i sam cilj, pošto se tokom tog puta dešavaju promene zbog kojih i žele da vide Srbiju u EU.

"Kada građane pitate zašto se opredeljuju za EU, najveći procenat njih kaže da se opredeljuje zbog koristi za mlade i za njihovu decu, iz čega ja razumem da oni i ne očekuju da će sve koristi da se dese odmah, ali očekuju da će ih u punoj meri uživati ova mlađa generacija i da se racionalno opredeljuju za to da bi njihova deca osećala koristi", kazala je Delević.

Prema njenim rečima, u tom kontekstu može se posmatrati i nastojanje Srbije da dođe na belu šengensku listu, budući da istraživanja pokazuju da, iako ogromna većina građana smatra da bi za zemlju mogućnost putovanja bez viza bila značajna, očekivanje lične koristi od takvog razvoja događaja jeste mnogo veće kod mladih ljudi (starosti od 18 do 29 godina) nego što ga građani izražavaju u proseku.

"Lopta je u našem dvorištu i brzina kretanja zavisi od brzine kojom ispunjavamo uslove i zadatke koji su navedeni u mapi puta", rekla je Delević, i izrazila uverenje, koje je tokom posete Beogradu izneo i komesar Ren, da će ključni pomaci ka beloj šengenskoj listi biti mogući do kraja ove godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Delevićeva: Rešiti problem Haga

Izvor: B92, 16.Feb.2009

Beograd -- Milica Delević je izjavila da je hapšenje i izručivanje optuženih za ratne zločine dugoročni uslov za brže približavanje EU... Direktorka Kancelarije Vlade Srbije za evropske integracije MIlica Delević rekla je da je bolje taj problem rešiti što pre, umesto spekulisati koliko Srbija...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.