Bramerc u dvodnevnoj poseti Beogradu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Maj.2012, 04:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bramerc u dvodnevnoj poseti Beogradu

BEOGRAD -

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc doputovaće danas u dvodnevnu posetu Beogradu, tokom koje će razgovarati sa srpskim zvaničnicima zaduženim za saradnju sa sudom u Hagu.

Bramerc će u sredu, kako je najavljeno, odmah po završetku posete uputiti Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija redovan polugodišnji izveštaj o saradnji zemalja regiona sa Tribunalom.

"Tužilac Bramerc doputovaće popodne u dvodnevnu posetu Beogradu nakon čega će u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sredu, odmah po povratku u Hag, uputiti izveštaj Savetu bezbednosti", rekao je Tanjugu Bramercov specijalni savetnik Frederik Svinen.

Svinen je naveo da će se Bramerc u Beogradu sastati sa predsednikom Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasimom Ljajićem, tužiocem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem i predstavnicima službi bezbednosti.

Planirano je da tužioci Bramerc i Vukčević popodne održe zajedničku konferenciju za novinare.

"Glavna tema razgovora sa srpskim zvaničnicima biće saradnja sa kancelarijom tužilaštva u Hagu", ukazao je Svinen.

Glavni tužilac je, u sklopu pripreme izveštaja za Savet bezbednosti, prethodno posetio Sarajevo i Zagreb.

Bramerc je ranije ocenio da saradnja Srbije s Tribunalom nije završena, imajući u vidu otvorena pitanja vezana za mrežu pomagača beguncima, ali je naveo da je zadovoljan saradnjom sa srpskim tužilaštvom za ratne zločine i Nacionalnim savetom za saradnju s Haškim tribunalom.

On smatra da će poseta Beogradu biti prilika da dobije odgovore na pitanja vezana za pomaganje u skrivanju osoba koje su optužene za ratne zločine pred haškim sudom.

"Glavna prepreka u saradnji - to što begunci nisu bili uhapšeni, uklonjena je i mi smo odali priznanje za hapšenje, ali poručujemo da mora da se nastavi saradnja vezana za preostala suđenja (Radovanu) Karadžiću i (Ratku) Mladiću i ostalima", naveo je glavni tužilac.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.