Bramerc glavni haški tužilac još dve godine

Izvor: Glas javnosti, 16.Sep.2011, 07:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bramerc glavni haški tužilac još dve godine

NJUJORK - Profesor prava Serž Bramerc, kojem je Savet bezbednosti UN obnovio mandat glavnog tužioca Haškog tribunala za bivšu Jugoslaviju, na toj funkciji nalazi se od 2008. godine.

Novi mandat Bramerca, koji je u sredu obnovljen, trajaće još dve godine, odnosno do kraja 2014.godine.

Bramerca je Savet bezbednosti za glavnog tužioca tribunala imenovao prvi put sredinom novembra 2007, na predlog generalnog sekretara >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << UN Ban Ki Muna. Mandat mu je formalno počeo 1. januara 2008. godine, kada je istekao mandat njegovoj prethodnici Karli del Ponte.

Bramerc je bio profesor prava na Univerzitetu u Liježu. Dve godine bio je na čelu komisije za istragu ubistva bivšeg libanskog premijera Rafika Haririja.

Prethodno je obavljao duznost zamenika tužioca stalnog Međunarodnog krivičnog suda u Hagu.

Bramerc je Belgijanac nemačkog etničkog porekla. Rođen je 1967. godine u Ojpenu, Belgija, na samoj granici Nemačke. Reč je o enklavi koja je Belgiji pripojena nakon poraza Nemačke 1918. godine. Pored nemačkog, govori holandski, francuski i engleski jezik.

Bramerc je u prvu posetu Beogradu posle hapšenja poslednje dvojice od 45 haških optuženika, Ratka Mladića i Gorana Hadžića, doputovao početkom ove sedmice, a uoči dolaska u Beograd izjavio je Tanjugu da će saradnja Tribunala sa srpskim vlastima, posle hapšenja Mladića i Hadžića, biti ubuduće koncentrisana na sudske postupke.

On je ukazao i da je u toku utvrđivanje činjenica kako su Mladić i Hadžić uspevali tako dugo da izbegnu hapšenje.

Bramec je rekao i da će naredni izveštaj Savetu bezbednosti UN o saradnji Srbije s Tribunalom podneti u novembru, i dodao da će pre toga verovatno ponovo doći u Beograd.

"Nadamo se da će Srbija zadržati ovaj pozitivni zamah i dalje demonstrirati podršku efikasnom procesuiranje ratnih zločina pred domaćim sudovima. Mi ćemo nastaviti da podržavamo taj proces razmenjivanjem saznanja i iskustava s našim kolegama u regionu", zaključio je glavni haški tužilac.

Mandat sudijama Haškog tribunala traje do kraja 2012. godine, što je Savet bezbednosti UN odlučio krajem 2009, kada im je, na telefonskoj sednici koja je, kako su mediji preneli, trajala dva minuta, produžio mandat koji je tada isticao.
Pogledaj vesti o: Hag

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.