Bramerc: Vlasti Srbije mogu učiniti više

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Jun.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bramerc: Vlasti Srbije mogu učiniti više

NJUJORK/HAG - Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc ocenio je danas pred Savetom bezbednosti UN u Njujorku da vlasti Srbije "mogu učiniti više" da uhapse četvoricu begunaca optuženih za ratne zločine koji su im "u dosegu".

"Naše je čvrsto uverenje da su preostala četvorica begunaca - Ratko Mladić, Radovan Karadžić, Stojan Župljanin i Goran Hadžić - u dosegu vlasti u Srbiji i da srpske vlasti mogu učiniti više da ih pronađu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i uhapse", rekao je Bramerc u prvom obraćanju Savetu bezbednosti otkako je u januaru stupio na dužnost.

Predstavljajući polugodišnji izveštaj o radu haškog Tužilaštva, Bramerc je napomenuo da "osim stvarnog, ali neuspešnog pokušaja hapšenja Župljanina", u poslednjih šest meseci "nije bilo primetnog napretka" u potrazi za beguncima kao "ključnom području saradnje"

Srbije sa Tribunalom.

Razlog leži u političkoj neizvesnosti

"Jedan od razloga koje su vlasti dale za nedovoljnu saradnju je politička neizvesnost u kojoj se Srbija našla od početka godine. Moja je nada da će nova vlada ovlastiti službe bezbednosti i Tužilaštvo za ratne zločine da pronađu, uhapse i izruče preostale begunce", naznačio je Bramerc, prema tekstu govora objavljenom u Hagu.

Glavni tužilac Haškog tribunala je primetio i da je Srbija "primereno odgovorila" na više zahteva za dostavljanje dokumenata, ali da "značajne prepreke i dalje postoje za pristup (Tužilaštva) nekim arhivama i dokumentima ključnim za tekuća suđenja i ona koja bi trebalo da počnu u bliskoj budućnosti".

Bramerc je pozvao i vlasti BiH da primene aktivniji pristup prema osobama koje pomažu beguncima da izmaknu pravdi.

On je ocenio da Hrvatska nije odgovorila na zahteve haškog Tužilaštva da dostavi važne dokumente za tekuća suđenja, ali da je u proteklih pola godine dostavila neke arhivske materijale.

Tražeći podršku Saveta bezbednosti UN, Bramerc je izrazio posvećenost ispunjavanju svog mandata i naglasio da "ne može zamisliti situaciju u kojoj bi Tribunal, koji je osnovan da sudi najodgovornijim za teške zločine, zatvorio vrata pre nego što privede pravdi sve preostale begunce".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.