Bramerc: Potrebno je rasvetliti i zločine komunista posle 1945. godine

Izvor: Press, 06.Jul.2013, 17:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bramerc: Potrebno je rasvetliti i zločine komunista posle 1945. godine

On je ocenio da bez Haga mnoge ključne vojne i političke ličnosti sa prostora bivše Jugoslavije ne bi bile procesuirane.

"Predmeti koji se vode pred Tribunalom uspostavili su važne presedane kada je reč o povezivanju zločina počinjenih na terenu sa optuženima na visokim položajima putem doktrina kao što su odgovornost za udruženi zločinački poduhvat i komandna odgovornost", naveo je glavni haški tužilac i dodao da sada postoji zbirka dokaza od devet >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << miliona strana, iz koje nacionalni tužioci dobijaju podatke za svoje predmete.

Govoreći o vezama organizovanog kriminala i oružanog sukoba, on je rekao da su one bile veoma jake, ukazavši da ima mnogo primera za to, u svim fazama - pre, za vreme i posle sukoba.

"Na primer, Slobodan Milošević je devedestih godina 20. veka koristio ilegalne fondove za osnivanje i obuku "specijalnih snaga" koje su počinile teške zločine u Hrvatskoj i BiH. Ustanovili smo da su (Jovica) Stanišić i (Franko) Simatović, dve visoko pozicionirane ličnosti u srpskim službama bezbednosti za vreme rata, regrutovali kriminalce za paravojne ''specijalne snage''. Dvojica pripadnika tih ''specijalnih snaga'' sada izdržavaju dugogodišnje kazne zatvora u Srbiji za atentat na premijera Ðinđića", naveo je Bramerc.

Bramerc je, govoreći o potrebi za izgradnju čvrstih temelja za mir u budućnosti, odgovorio i na pitanje o potrebi da se društvo suoči i sa masovnim grobnicama nastalim posle 1945. godine na prostoru bivše Jugoslavije i dolaska komunista na vlast, za šta do danas niko nije odgovarao.

"Mislim da je odgovornost bitan element da se zajednicama omogući da se oporave od masovno počinjenih zločina, kao i za izgradnju čvrstih temelja za mir u budućnosti", smatra Bramerc, ali i upozorava da se mora biti realan u vezi sa tim koliko efikasno se mogu istražiti i procesuirati zločini koji su počinjeni pre veoma mnogo vremena.

"Kako godine prolaze, može biti veoma teško da se ustanovi šta se zaista dogodilo, budući da su svedoci možda umrli ili ne mogu više da se sete detalja događaja, a dokumentacija je možda uništena", dodao je on.

Bramerc je, međutim, istakao da svakako podržava istrage koje se zasnivaju na ozbiljnim navodima i koje efikasno može da vodi nezavisno nacionalno ili međunarodno pravosudno telo.



Pogledaj vesti o: Hag

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.