Bramerc: Mladić i dalje prioritet

Izvor: B92, 11.Dec.2010, 06:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bramerc: Mladić i dalje prioritet

Vašington -- Glavni tužilac Tribunala u Hagu Serž Bramerc kaže da vlast u Srbiji "može i mora" da učini više kako bi bili uhapšeni haški begunci Ratko Mladić i Goran Hadžić.

Bramerc je za Glas Amerike rekao da je saradnja sa Srbijom dobra, ali da mora biti aktivnija i rigoroznija u pogledu hapšenja preostalih haških optuženika.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Bramerc je podneo Savetu bezbednosti UN pojedinačne izveštaje o saradnji sa Tribunalom i dao preporuke kako da se ta saradnja poboljša.

Na pitanje da li u Srbiji nedostaje političke volje da izvrši ova hapšenja, ili je možda problem u mogućnostima agencija za sprovođenje zakona, Bramerc je podsetio na njegove predloge za rešavanje situacije.

"Teško mi je da kažem da li je u pitanju nedostatak političke volje. Mi gledamo šta se dešava, a šta se ne dešava na terenu i naš zaključak je da može i mora da se učini više kako bi se postigli rezultati", kazao je on.

"Potrebno je implementirati jednu sveobuhvatnu strategiju koja se neće odnositi samo na operativne akcije, nego i na druge oblike potrage. Ja sam još pre 6 meseci predložio da se krivično gone jataci begunaca i tu prvenstveno mislim na one koji su Mladiću pomagali 2006. godine, za koje se tačno zna ko su. Verujemo da bismo hvatanjem, suđenjem, presudom i kaznom za one koji su pomagali beguncima u prošlosti, poslali snažnu poruku onima koji Mladiću pomažu danas", rekao je Bramerc.

Komentarišući stav da je za izručenje Mladića i Hadžića potreban jači politički pritisak međunarodne zajednice u vidu uslovljavanja ulaska Srbije u EU i, eventualno, u NATO, ovim hapšenjima, Bramerc je izjavio da je "istorijska realnost da su pritisak i podstrek međunarodne zajednice bili ključni faktori kooperacije i hapšenja".

"Kao što znate, takav je slučaj bio u Evropskoj uniji u oktobru kada sam rekao da je uslovljavanje vrlo bitna stavka svakog koraka proširenja EU. Tada je bilo rečeno da će izveštaji moje organizacije po tom pitanju biti ozbiljni razmotreni, kao i da bi hapšenje Mladića i Hadžića bili najbolji dokazi saradnje", podsetio je on.

"Evropska unija je obećala da će to uraditi i mi se vrlo ozbiljno oslanjamo na njihovu podršku", zaključio je Serž Bramerc.
Pogledaj vesti o: Ratko Mladić,   Goran Hadžić

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.