Bramerc: Mladić i Hadžić se kriju u Srbiji

Izvor: S media, 15.Nov.2010, 09:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bramerc: Mladić i Hadžić se kriju u Srbiji

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc izjavio je da je "glavna radna hipoteza" da se Ratko Mladić i Goran Hadžić kriju u Srbiji, iako operativne aktivnosti nisu skoncentrisane samo na Srbiju.

On je rekao da ne postoji zvanični rok za hapšenje haških begunaca Ratka Mladića i >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Gorana Hadžića, jer bi to, kako je rekao, značilo da postoji uverenje da ljudi koji ih traže znaju gde se oni nalaze.

Hapšenje Mladića i Hadžića, medjutim, prema njegovim rečima, i pored nedvosmislenog napretka u mnogim oblastima saradnje sa Srbijom, ostaje "prioritet broj jedan" Haškog tribunala.

Bramerc je na konferenciji za novinare u Beogradu ukazao da je izvesno da se Mladić ne krije sam, i da je istraga skoncentrisana upravo na njegove pomagače.

"Ako je Mladić do sada bio uspešan u skrivanju, sigurno za to postoje razlozi. On je profesionalac, zna kako da se krije i da preduzima kontramere. Jasno je da nije sam i da uživa podršku drugih lica i to je u središtu istrage", rekao je Bramerc.

Bramerc je dodao da je upravo zbog toga veoma važno da se procesuiraju oni koji pružaju podršku haškim beguncima, jer time se upućuje signal onima koji to čine da rizikuju drakonske kazne.

Svetske agencije o poseti Bramerca

Najvažniji sastanak Bramerc će, kako je rekao, danas u Beogradu imati sa operativnim timovima koji rade na hapšenju haških begunaca, i da će, na osnovu rezultata tih razgovora, sutra biti kompletiran redovni šestomesečni izveštaj o saradnji Srbije sa Tribunalom, i da će već prekosutra biti upućen Savetu bezbednosti.

Podsećajući da je u prošlom šestomesečnum izveštaju ukazano na neke nedostatke u traganju za dvojicom begunaca, Bramerc je rekao da su nadležne službe počele da postupaju po tim primedbama i da bi danas trebalo da se obavesti šta je po tom pitanju učinjeno.

Bramerc nije direktno odgovorio na pitanje da li Srbija u potpunosti saradjuje sa Haškim tribunalom, istakavši da je od 2008. bilo napretka ali da "još nismo na cilju".

Tadić: Srbija će učiniti sve da uhapsi begunce

Predsednik Srbije Boris Tadić razgovarao je danas sa glavnim tužiocem Haškog tribunala Seržom Bramercom, koji je u poseti Beogradu povodom pripreme svog redovnog izveštaja Savetu bezbednosti UN.

Predsednik Tadić preneo je Bramercu da će Srbija nastaviti da čini sve kako bi locirala, uhapsila i izručila dva preostala haška optuženika, Ratka Mladića i Gorana Hadžića, saopštilo je Predsedništvo.

"Teško je sumirati evoluciju saradnje i njen kvalitet u jednoj sitagmi kao što je puna saradnja. To je bio proces sa mnogo nedostataka u prošlosti i napredaka u novije vreme. Imamo dve oblasti, kao što je ukupna svakodnevna saradnja, i tu smo zadovoljni, ali i pitanje hapšenja. Posle hapšenja Karadžića bili smo veoma optimistični, ali nova hapšenja se nisu desila", rekao je Bramerc.

"Danas nastojimo da utvrdimo zašto oni nisu uhapseni, koji su nedostaci u istražnom postpku, i ko pomaže Mladiću i Hadžiću", rekao je Bramerc, i dodao da ne može da komentariše političke izjave zvaničnika u Beogradu da Srbija čini sve što može da se preostali optuženici uhapse, već da je pre svega zainteresovan za operativni aspekt problema.

Bramerc je izrazio zadovoljstvo stepenom saradnje sa Nacionalnim savetom za saradnju sa Haškim tribubalom kao i sa Tužilaštvom za ratne zločine.

Premijer Mirko Cvetković istakao je na sastanku sa glavnim tužiocem Haškog tribunala Seržom Bramercom da Vlada Srbije i svi nadležni organi u potpunosti su posvećeni punoj saradnji sa Haškim tribunalom i da se kontinuirano preduzimaju svi mogući napori kako bi i preostali begunci bili izvedni pred ovaj sud

„Smatram da proces saradnje Srbije sa Hagom karakteriše postojanje nesumnjive političke volje i visok stepen saradnje na tehničko-operativnom nivou. Obaveza Srbije je da svi koji su počinili zločine budu izvedeni pred lice pravde“, istakao je premijer Cvetković.

U okviru redovne posete, pred podnošenje redovnog izveštaja o saradnji Srbije sa Haškim sudom koji će u decembru podneti Savetu bezbednosti UN, Bramerc će danas sa državnim zvaničnicima u Beogradu razgovarati o lociranju i hapšenju dva preostala haška begunca.

Ljajić očekuje objektivan izbalansiran Bramercov izveštaj

Predvidjen je razgovor i sa predsednikom Višeg suda u Beogradu Dragoljubom Albijanićem.

Bramerc u Beogradu

Prema najavi haškog tužilaštva, glavna tema ovih sastanaka je potreba lociranja i hapšenja Mladića i Hadžića.

(Tanjug)
Pogledaj vesti o: Uhapšen Ratko Mladić,   Uhapšen Goran Hadžić

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Glavni haški tužilac Serž Bramerc danas u Beogradu

Izvor: Beta, 15.Nov.2010

BEOGRAD, 15. novembra 2010. (Beta) - Glavni tužilac Tribunala u Hagu Serž Bramerc (Serge Brammertz) boravi danas u Beogradu u okviru priprema izveštaja Savetu bezbednosti UN o saradnji Srbije sa Haškim tribunalom...Bramerc će u Beogradu razgovarati sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, premijerom...

Nastavak na Beta...

Brammertz u Beogradu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 15.Nov.2010

Glavni tužitelj Haškog tribunala Serge Brammertz razgovarat će danas u Beogradu sa najvišim državnim funkcionerima i nadležnima za suradnju sa tim sudom, pred podnošenje redovitog izvješća Vijeću sigurnosti UN o suradnji Srbije sa Hagom. Bramerc će razgovarati sa predsjednikom Srbije Borisom...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

BRAMERC POČEO POSETU BEOGRADU SUSRETOM SA CVETKOVIĆEM

Izvor: Kurir, 15.Nov.2010

BEOGRAD - Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramec započeo je jutros posetu Beogradu susretom sa predsednikom Vlade Srbije Mirkom Cvetkovićem...U okviru redovne posete, pred podnošenje redovnog izveštaja o saradnji Srbije sa Haškim sudomu koji će u decembru podneti Savetu bezbednosti UN,...

Nastavak na Kurir...

Bramerc otišao, u Beogradu optimisti

Izvor: Mondo, 15.Nov.2010

U Beogradu se očekuje da će redovni šestomesečni izveštaj glavnog tužioca Haškog tribunala Savetu bezbednosti UN biti pozitivan po Srbiju. "Glavna radna hipoteza" je da se Ratko Mladić i Goran Hadžić kriju u Srbiji, rekao je danas glavni tužilac Haškog tribunala.

Nastavak na Mondo...

Bramerc: Istraga usmerena na Mladićeve jatake

Izvor: Politika, 16.Nov.2010, 01:19

Važno je procesuirati pomagače haških begunaca, jer se time šalje poruka da rizikuju da dobiju drakonske kazne ..Serž Bramerc, glavni tužilac haškog suda, saopštio je juče da operativne aktivnosti na lociranju i hapšenju Ratka Mladića i Gorana Hadžića nisu skoncentrisane samo na Srbiju iako...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.