Izvor: B92, 26.Jan.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Blagojević prebačen u Norvešku

Hag -- Vidoje Blagojević prebačen je u Norvešku na izdržavanje kazne od 15 godina zatvora, na koju ga je Haški tribunal osudio.

Bosanski Srbin Vidoje Blagojević osuđen je zbog pomaganja ubistava i prisilnog premeštanja u Srebrenici u leto 1995, saopštio je sud u Hagu. Blagojević je tada, u činu pukovnika, bio komandant Bratunačke brigade Vojske Republike Srpske. Prvostepenom presudom, izrečenom u januaru 2005, Blagojević je bio proglašen krivim i za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pomaganje u saučesništvu u genocidu nad srebreničkim Muslimanima.

Žalbeno veće Tribunala je pukovnika Blagojevića u maju prošle godine oslobodilo krivice za saučesništvo u genocidu i potvrdilo ostale delove prvostepene presude, smanjivši mu kaznu s 18 na 15 godina zatvora.

Blagojevića su 10. avgusta 2001. godine uhapsile međunarodne snage u BiH i on je od tada bio u pritvoru Haškog tribunala u Sheveningenu.

To vreme biće mu uračunato u kaznu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.