Biskupi: Teza haškog suda uvredljiva

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Apr.2011, 16:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Biskupi: Teza haškog suda uvredljiva

ZAGREB -

Hrvatska biskupska konferencija (HBK), najviši organ Katoličke crkve u Hrvatskoj, izrazila je povodom haške nepravosnažne presude hrvatskim generalima "hrišćansku i ljudsku solidarnost s osuđenim generalima, Antom Gotovinom i Mladenom Markačem i njihovim porodicama" i osudila formulaciju da su oni učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu.

"Formulacija o udruženom zločinačkom poduhvatu je neosnovana i teška uvreda hrvatskom narodu, kao i pravdi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << uopšte. Tako doživljavamo i presudu tadašnjem državnom hrvatskom ruvodstvu i generalima koji su vodili oslobodilačke akcije", ističu biskupi koji smatraju da ta "presuda može postati opasna i indirektna podrška novom nasilju, kao i izvor daljih nepravdi u svetu".

"Zbog toga nastavak suđenja u tom procesu zaslužuje maksimalnu osetljivost pravnih stručnjaka za istinu i za pravdu, kao i pažnju cele međunarodne zajednice za konačnu pravednu presudu u tom procesu", navodi se u poruci.

Biskupi su takođe izrazili solidarnost "sa svim nevinim žrtvama i ljudima, bez obzira kojem narodu pripadali, a stradali su tokom rata na bilo kojem bojištu od Iloka i Vukovara do Konavala i Dubrovnika", navodi se u saopštenju.

Ističući da je haška presuda Gotovini i Markaču "unela nemir u srca mnogih hrvatskih građana i narušila njihovo poverenje u institucije pravde i istine na međunarodnom nivou", biskupi navode da sa svojim vernicima dele nevericu i tugu zbog te presude i njenog pravnog obrazloženja.

"Zabrinuti smo i zbog njenog negativnog uticaja na interpretacije i istorijsko prosuđivanje oslobodilačkog rata Hrvatske, odnosno odbrane od srpske agresije", poručuje se u izjavi.

HBK se plaši i da će "presuda uticati na međunarodni ugled Hrvatske i hrvatskog naroda u celini, kao i na izgradnju mira i pravde u međunarodnim odnosima".

Ističući da patnja i stradanje svih žrtava zaslužuje saučešće i osudu zločina, HBK poziva sve odgovorne u Hrvatskoj da počinjene zločine istražuju i pravedno kažnjavaju, kako bi pravda postala službenica mira na ovim prostorima.

"Očekujemo i da svi odgovorni u svetu postojano brane principe međunarodnog prava koje će biti jednako za sve, velike i male narode jer samo tako pravda i istina mogu biti garant i temelj mira i međusobnog razumevanja".

Biskupi su pozvali građane da "i pored doživljene nepravde čuvaju svoje dostojanstvo, mir srca i bistrinu uma".

"Sve pozivamo na slogu, zajedništvo i ištrajnost u traženju i prihvatanju celovite istine i pravde, a vernike na molitvu", ističu biskupi i zaključuju da su "istina i pravda preduslov mira i solidarnosti među ljudima i narodima".

Haški sud osudio je generala Antu Gotovinu na 24 godine zatvora, zbog ratnih zločina protiv srpskog stanovništva, počinjenih u operaciji "Oluja", u avgustu 1995. godine.

General Mladen Markač osuđen je na 18 godina zatvora, dok je general Ivan Čermak oslobođen odgovornosti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.