Američki advokat: Haške presude nepravične i pristrasne

Izvor: B92, 04.Dec.2017, 13:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Američki advokat: Haške presude nepravične i pristrasne

Vašington -- Američki advokat Kurt Kerns izjavio je da je Haški tribunal funkcionisao na način koji bi bio strogo zabranjen u bilo kojoj civilizovanoj državi.

Prema njegovim rečima, američki Vrhovni sud poništio bi suđenje i presudu generalu Ratku Mladiću da se taj proces odvijao, na primer, u SAD.

"Niko ko ima prosečne mentalne sposobnosti ne bi poštovao presude koje proizilaze iz očigledno nepravičnih i pristrasnih pravnih postupaka", istakao je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kerns, koji je ekspert za međunarodno krivično pravo.

Kazao je da se u svim civilizovanim zemljama pravni sistem zasniva na pretpostavci nevinosti optuženog dok se ne dokaže krivica, a da se Haški tribunal zasnivao na sistemu predrasuda.

"Odmah sam bio šokiran kada sam saznao da su dvojica od trojice članova sudskog veća već ranije izricali presude u nekim drugim predmetima gde su generala Mladića proglašavali krivim. Sama ta činjenica predstavljala je izrugivanje osnovnom principu krivičnog prava, a to je prezumpcija nevinosti", rekao je Kerns za "Evroblic".

Kerns, koji je bio angažovan kao savetnik tima odbrane generala Ratka Mladića i advokat odbrane Vinka Martinovića, naveo je da je uočio brojne neverovatne stvari koje bi bile nedopuštene u pravnim sistemima bilo koje demokratske države.

On je rekao da su u dokazne spise uvrštavana svedočenja "rekla-kazala" iz treće ruke, u sudnici su spuštane zavese kako bi se čula razna zaštićena svedočenja, odbrani je bilo zabranjeno da poziva za svedoke one za koje je sudsko veće procenjivalo da bi njihova svedočenja možda bila neprijatna sudijama.

Prema njegovim rečima, sudsko veće svesno je ignorisalo sve stvarne oslobađajuće dokaze.

Inače, Kerns je jedan od samo 26 advokata iz SAD koji imaju licencu za pristup predmetima Međunarodnog krivičnog suda u Hagu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.