Ad akta: Hag nema pojma kako se Praljak otrovao

Izvor: Mondo, 02.Nov.2018, 12:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ad akta: Hag nema pojma kako se Praljak otrovao

Istragu o samoubistvu ratnog zločinca Slobodana Praljka, koju je vodilo holandsko tužilaštvo, završena je, ali nije pokazala kako i kada je dobio cijanid koji je popio neposredno posle izricanja presude.

Foto: MONDO/Stefan Stojanović

Praljak je počinio samoubistvo ispijanjem cijanida u sudnici Haškog tribunala nekoliko sekundi pošto mu je pravosnažno potvrđena presuda za ratne zločine počinjenje devedesetih godina u BiH.

Posle nezapamćenog incidenta >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << u sudnici Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju, sud je istragu o Praljkovom samoubistvu prepustio holandskom tužilaštvu, a sumnjalo se na dva krivična dela.

Foto: MONDO/gif

Prvo se odnosi na činjenicu da je cijanid prema tamošnjem Zakonu o lekovima zabranjena supstanca.

Istraga je, javlja TV N1, pokazala da je Praljak popio smrtonosnu dozu kalijum-cijanida rastvorenog u vodi. Ta supstanca se ne može nabaviti "tek tako", ali prema Zakonu o lekovima posedovanje kalijum-cijanida nije krivično delo.

HAG POTVRDIO: Praljak umro u bolnici

Druga sumnja se odnosila na to da je Praljak dobio pomoć od drugih prilikom pripreme samoubistva. Da bi se to istražilo, pokušalo se doznati kako je ta flašica s otrovom dospela u sudnicu.

Pregledani su snimci napravljeni nadzornom kamerom, saslušani su razni svedoci i pregledane su prostorije u kojima je Praljak boravio, kao i dokumenti i nosači podataka, ali nisu pronađeni pokazatelji koji bi pojasnili na koji način i gde je Praljak došao do otrova.

Praljak je pre suđenja proveo kratko vreme u dve prostorije bez videonadzora: u toaletu i u prostoriji za zadržavanje, jednoj vrsti čekaonice. U toku naknadnog pretresa tih prostorija nije pronađeno ništa značajno.

Na osnovu izjava svedoka može se zaključiti da je Praljak već duže vreme razmišljao o samoubistvu, pa je tako, na primer, dao da se njegove lične stvari spakuju i pošalju u Hrvatsku, a u raznim prilikama se opraštao od određenih osoba.

Posle njegove smrti pronađeno je oproštajno pismo u kome je napisao svojoj porodici da je davno doneo odluku da okonča život, u slučaju da bude proglašen krivim.

"Ne može se isključiti da je Praljak dugo vremena posedovao taj otrov. Kalijum-cijanid se može čuvati u suvom obliku, a smrtonosna je i najmanja količina. Kada se gleda sa te strane, nije čudno da su unošenje i čuvanje otrova ostali neprimećeni", navelo je tužilaštvo.
Pogledaj vesti o: Hag,   Incident

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.