Izvor: N1 televizija, 31.Avg.2017, 19:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U oktobru integracija sudija u kosovski pravosudni sistem

Predsednici Srbije i Kosova, Aleksandar Vučić i Hašim Tači na sastanku u Briselu postigli su dogovor o primeni Sporazuma o pravosuđu, što podrazumeva integraciju sudija i tužilaca u kosovski pravosudni sistem, saopštila je visoka predstavnica Evropske unije Federika Mogerini.

Izvor: N1

U pisanoj izjavi nakon sastanka navodi se da je dogovoreno da se nastavi rad na novoj fazi dijaloga >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << Beograda i Prištine na "normalizaciji odnosa i pomirenju".

Radni doručak sa Federikom Mogerini rezultirao je konkretnim dogovorom predsednika Srbije i Kosova o primeni sporazuma o pravosuđu koji je postignut u Briselu početkom feburara 2015. godine.

Predsednici su potvrdili da će sporazum biti u potpunosti implementiran 17. oktobra 2017. godine. Tog dana, sudije, tužioci i pravosudno osoblje biće integrisani u kosovsko pravosuđe. Integracija sudskog osoblja omogućiće sprovođenje pravde širom Kosova, a naročito u regionu Mitrovice.

Predsednik Srbije rekao je da se nastavljaju razgovori o mostu u Kosovskoj Mitrovici sa željom da se to završi do Nove godine kao i da je konstatovano da nije napravljen pomak u formiranju Zajednice srpskih opština. Kako navodi otvoreno se razgovaralo i o dugoročnijem, stabilnijem rešenju u odnosima Srba i Albanaca.

"Češći susreti su pred nama da vidimo da li možemo nešto da uradimo ili ne. Niko nije preveliki optimista, ali ponoviću ono što sam rekao i svima u Beogradu i što sam rekao i Hašimu Tačiju i Federiki Mogerini, a to je da i ako imamo jedan ili dva posto šanse da nekakav dogovor postignemo, vredi da to probamo, vredi zbog naše dece, vredi zbog naše budućnosti, to bi bili veoma važno", rekao je Vučić.

"Potrebno je da počnemo novu fazu u kojoj ćemo razgovarati o svim preostalim pitanjima kako bismo došli do konačnog dogovora između nas, čime bismo rešili vekovno neprijateljstvo i što bi omogućilo obema zemljama da nastave ka porodici evropskih naroda", kazao je Tači.

Vučić je naveo da je u razgovorima otvorio i pitanje hapšenja Srbina Bogdana Mitrovića u Suvoj Reci i dodao da će Beograd pratiti sve što je u vezi sa tim slučajem.
Pogledaj vesti o: Hašim Tači,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Dogovor u Briselu o primeni Sporazuma o pravosuđu

Izvor: N1 televizija, 31.Avg.2017

Predsednici Srbije i Kosova, Aleksandar Vučić i Hašim Tači na sastanku u Briselu postigli su dogovor o primeni Sporazuma o pravosuđu, što podrazumeva integraciju sudija i tužilaca u kosovski pravosudni sistem, saopštila je visoka predstavnica Evropske unije Federika Mogerini...Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.