Tači o rukovanju s Tadićem: Važan signal spremnosti Prištine

Izvor: S media, 11.Jul.2012, 19:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tači o rukovanju s Tadićem: Važan signal spremnosti Prištine

Kosovski premijer Hašim Tači ocenio je da je rukovanje s bivšim predsednikom Srbije Borisom Tadićem na Kroacija samitu u Dubrovniku bilo "premalo i prekasno", jer Tadić to nije učinio kao predsednik.

U intervjuu za hrvatski nedeljnik "Globus", Tači je kazao da je lider DS "dva puna mandata bio predsednik Srbije" i da "nijednom nije pokazao želju niti skupio hrabrost da se istorijski rukuje s predstavnicima Kosova", a da je >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << na to pristao na samitu, "ali ne više kao predsednik države".

"Led se mora probiti baš na institucionalnom nivou u kontekstu međudržavnih kontakata i saradnje između legitimno izabranih predsednika dveju suverenih država, a takvu je vrstu komunikcije Tadić uporno odbijao tokom svojih predsedničkih godina. Zato je dubrovačko rukovanje bilo premalo i prekasno", rekao je Tači.

Po njegovom mišljenju, preterane su ocene da je to rukovanje bilo istorijsko, ali je - kako je kazao - "važan, iako simbolički, signal spremnosti vlade u Prištini za dobrosusedske odnose sa Srbijom i za regionanu saradnju dve države na putu ka evropskim integracijama".

Tači je dodao da su predstavnici Kosova "uvek spremni na svaki dijalog koji bi ubrzao i olakšao prihvatanje nove političke realnosti u regionu s Kosovom kao međunarodno priznatom državom".

Ističući da je vlada u Prištini spremna za nastavak dijaloga s Beogradom, on je dodao da je Prištini kao sagovornik prihvatljiv "ko god bio na vlasti u Srbiji".

(Tanjug)

FOTO: AP/Beta
Pogledaj vesti o: Hašim Tači,   Boris Tadić,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.